Linkovi

Epl proslavio 40. rođendan


Pre 40 godina, dvojica klinaca u garaži u Silikonskoj dolini nazvali su svoju firmu Epl kompjuters.

Epl je danas jedna od najvećih svetskih kompanija, koje su na berzi, što je uspeh koji Stiv Džobs i Stiv Voznijak nisu mogli ni da zamisle kada su osnovali kompaniju 1. aprila 1976.

Inženjer Bob Leš napravio je ovaj kompjuter kućne proizvodnje sredinom 1970-ih i podseća da su u to vreme, kompjuteri mogli da se vide samo na velikim univerzitetima i u nekim korporacijama.

“Ako ste želeli kompjuter za ličnu upotrebu, jedino ste mogli sami da ga napravite”, priseća se Leš.

Što je on i uradio u svom kompjuterskom amaterskom klubu “Homebrew”, čiji su članovi bili i neke od slavnih ličnosti Silikonske doline – poput ko-osnivača Epla, Stiva Voznijaka. Jedno veče, Voznijak je ušao u prostoriju sa prvim Eplom, koji je bio manji i sadržajniji od većine drugih.

“Mislio sam da je kul. Ideja da imate kompjuter na jednoj ploči, da na nju zakačite tastaturu i da je spreman za korišćenje – bila je vrlo dobra”, priča Leš.

Kul, jednostavnost i funkcionalnost postali su zaštitni znak Epla. Kompanija nije izumela nove kompjutere, MP3 plejere ili pametne telefone, kaže kustos u Muzeju kompjuterske istorije, Dag Spajser.

“Šta je izum? Da li uvek morate da smislite nešto novo, ili da li nekada možete da preradite nešto što već postoji i da od toga napravite nešto lepo?”, pita se Spajser.

Lepo i jednostavno za korišćenje je legat Stiva Džobsa. Kada se 1984. pojavio prvi Mekintoš, to je bio ogroman proboj.

“To nije bio veliki, strašan kompjuter. Čak nije ne izgledao kao kompjuter. To je bila velika psihološka odluka, i to je urađeno namerno i vrlo smisleno kako bi on bio što je više moguće prijatan i nepreteći”, kaže Spajser.

Mekintoš, sa svojim sistemom da se miš samo usmeri i pritisne postao je naširoko popularan.

“To je bilo fantastično. Kao igra u pesku za mozak”, kaže Brus Dejmer sakuplja istoriju računarstva u njegovom “DigiBarn”-u nadomak Silikonske doline.

On objašnjava da su korisnici pre pojave Mekintoša morali da znaju neki od kompjuterskih jezika kako bi koristili mašinu.

“Imali ste samo tekst. Ovo je bilo revolucionarno jer ste mogli da stavljate slike na ekran i da pravite ikonice i prozore i da prevlačite stvari i crtate”, priča Dejmer.

On dodaje da je Mekintoš promenio njegov odnos prema kompjuterima.

"Ova stvar je više od kompjutera, morate da imate odnos sa mašinom. Ona je vaš prijatelj”, kaže Dejmer i dodaje da je duh jednostavnosti za korisnike, omogućio svima da počnu da koriste kompjutere.

Garaža u kojoj su Stiv Džobs i Stiv Voznijak napravili prvih 50 Epl 1 kompjutera dosta je posećena.

Džobs je preminuo 2011, a Voznijak je napustio kompaniju 1985. Ipak, ta privatna kuća postala je nezvanična turistička atrakcija. U odgovarajućem, mada ne baš dobrodošlom maniru, posetioci snimaju svojim ajfonima.

XS
SM
MD
LG