Linkovi

"Bez naočara" - aplikacija za bolji vid


Aplikacija GlassesOff sadrži zahtevne vizuelne vežbe.

Ako imate više od 40 godina, veoma je moguće da su vam potrebne naočare za čitanje. Ako ne želite da ih nosite, možete da probate da držite novine ili knjigu što dalje od očiju ... ili možete da aploudujete aplikaciju i da trenirate mozak kako biste izoštrili vid na blizinu.

Aplikacija “GlassesOff” (u prevodu - Bez naočara) zahteva disciplinu – 15 minuta vežbi dnevno, tri puta nedeljno, dva ili tri meseca. Koosnivač kompanije Šai Novik i sam kaže da to nije lako.

“To su zahtevne vizuelne vežbe koje vas umore, posle 15 minuta morate da se odmorite 15 minuta. To je veoma, veoma teško. Ali ako budete uporni, možete da se oslobodite od potrebe da nosite naočare za čitanje. A za veći deo populacije, to je nešto od velike važnosti”, kaže Šai Novik, koosnivač kompanije Glassesoff.

Korisnici poput Džudit Švorc kažu da se isplati.

“Nisam mogla da prihvatim život sa naočarima, jednostavno nisam mogla. To me je nerviralo. Jedva sam čekala da ih se oslobodim. Ova aplikacija je promenila moj život. Sedim u kafiću sa prijateljima, od kojih je većina devet godina mlađa od mene; i svi oni koriste naočare za čitanje, a ja sam jedina bez naočara, čitam jelovnike, šaljem poruke, čitam novine slobodno, bez bilo kakve pomoći”.

Aplikacija koristi slike koje stimulišu delove mozga koji procesuju ono što vidimo. Tokom treninga, mozak počne da procesuje vizuelne informacije znatno brže i efikasnije, što nadomešta prirodno kvarenje vida usled starenja. A kao što drugi koosnivač Juri Polat ističe, ljudi gledaju mozgom, a ne očima.

“Mi radimo na povezanosti neurona. Podižemo njihovu efikasnost tako da sve drugo postaje efikasnije i brže. Tako mozak može da vidi više slika u isto vreme i onda više i procesujete, u istom vremenskom intervalu. Biće daleko efikasnije”.

Aplikaciju “GlassesOff” već je preuzelo milion ljudi, a ta kompanija planira da poboljša program kako bi mogli da ga koriste školska deca, sportisti i vojnici.

XS
SM
MD
LG