Linkovi

Apelacioni sud odbio žalbu Medojevića i Kneževića, DF pozvao na okupljanje


Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević (arhiva, rfe.org)

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu advokata poslanika Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, i tako potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici o stavljanju u zatvor dvojice opozicionih lidera zbog njihovog odbijanja da svjedoče o svojim tvrdnjama da su Glavni specijalni tužilac i jedan sudija primili mito.

"Navedena rješenja Apelacionog suda Crne Gore, sa bližim razlozima o svim odlučnim činjenicama i odgovorima na pravna pitanja biće, u najkraćem roku, objavljena na internet stranici suda", dodaje se u saopštenju Višeg suda, na osnovu čijeg rješenja je prije dvije noći Medojević odveden u zatvor.

Jedan od prvaka Demokratskog fronta, predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, pozvao je građane da im se pridruže ispred Apelacionog suda i Skupštine, ocjenjujući da "nema pravde, već da mafija utiče na odluke sudova". Ispred Skupštine Crne Gore trenutno se nalazi oko 30-tak građana.

Advokat Nebojše Medojevića, Dražen Medojević, rekao je novinarima da je odluka Apelacionog suda politička i da će podnijeti ustavnu žalbu. On je nakon preuzimanja odluke, ispred Apelacionog suda, kazao da je letimičnim pregledom "skandalozne odluke primijetio da se sud nije uopšte osvrnuo na navode žalbe branilaca".

"Prenebregli su suštinu koja je navedena u samoj žalbi. Ovo rješenje Apelacionog suda je u potpunosti u suprotnosti sa prethodna dva rješenja istog tog suda", kazao je advokat Medojević.

Medojević je uhapšen je u Podgorici, po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud u predmetu formiranom povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, dok Knežević izbjegava hapšenje boraveći u Skupštini Crne Gore, gdje je ostao u srijedu veče nakon sjednice skupštine.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je u nedelju veče da se Milan Knežević neće predati i da će policija morati nasilno da ga izvede iz Skupštine, najavljujući da će ga funkcioneri DF-a braniti.

"U toku su konsultacije sa Brajovićem o djelovanju policije i Skupštine, da vidimo da li to policija smije da reaguje po nečijem nalogu i iz Skupštine nasilno izvede poslanika ili takvu akciju mora on da odobri", rekao je Radunović, prenosi RTCG. On je najavio da će se od sjutra, pa svakog narednog dana, ispred Skupštine održati okupljanje pristalica.

"Pozivamo sve da od ponedeljka pa svakog narednog dana budete ovdje”, rekao je Radunović. “Svakog dana biće neki pres ili obraćanje, svakog dana ćemo biti ovdje od 18 do 20 sati i pružati Milanu podršku"

Portal Vijesti javio je da je policija privela jednog od učesnika protesta ispred Skupštine koji je negodovao pred policijom govoreći kako je dva mjeseca bio nezakonito u zatvoru.

Medojevićeva supruga ranije je saopštila da njen suprug od dolaska u zatvor štrajkuje glađu, kao i da - iz bezbjednosnih razloga- vrijeme dobrovoljno provodi u samici sa 24-očasovnim video nadzorom.

Ona je danas najavila da će početi protest ispred Apelacionog suda, ako se njenom suprugu produži zatvorska kazna.

Članovi Medojevićeve porodice, kao i pojedini članovi rukovodstva i pristalice DF-a trenutno se nalaze ispred zgrade Apelacionog suda gdje se mogu čuti povici podrške uhapšenog lideru Pokreta za promjene, partije članice DF-a

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG