Linkovi

AP: Tramp izneo neistine o razdvajanju porodica imigranata


Nedokumentovani migranti u pritvoru Agencije za zaštitu granica i carine
Nedokumentovani migranti u pritvoru Agencije za zaštitu granica i carine

Predsednik Donald Tramp je izneo neistinitu tvrdnju da je “loš zakon koji su usvojile demokrate” primorao administraciju da razdvoji decu od roditelja na granici. Takav zakon uopšte ne postoji, navodi agencija AP.

Tramp je na Tviteru napisao: „Razdvajanje porodica na granici je krivica lošeg zakona koji su usvojile demokrate. Zakoni o bezbednosti granice treba da budu izmenjeni, ali demokrate ne mogu da deluju jedinstveno. Početi sa izgradnjom zida“

Međutim, ne postoji zakon koji propisuje odvajanje roditelja od dece na granici, niti je reč o politici demokrata niti o zakonu koji može da menja manjina u Kongresu.

Deca su, verovatno, odvajana od roditelja zbog nove „politike nulte tolerancije“ koju primenjuje Trampova administracija. Sekretar za pravosuđe Džef Sešns objavio je 6. aprila, a prema novoj politici nadležni su dužni da krivično gone svakog ko ilegalno pređe granicu, čak iako je reč o ljudima koji ranije nisu činili krivična dela.

Prema podacima američke Agencije za zaštitu granice i carine, u prve dve nedelje maja, više od 650-oro dece odvojeno je od roditelja.

Kancelarija za ljudska prava UN pozvala je Trampovu administraciju da „momentalno obustavi“ razdvajanje dece od roditelja i napomenula da „pritvaranje nikada nije u najboljem interesu i uvek podrazumeva kršenje prava deteta“.

XS
SM
MD
LG