Linkovi

Sloboda štampe i nacionalna bezbednost


Javnost je ogorčena zbog zaplene podataka o razgovorima novinara Asošijejted Presa, dok političari traže balans izmedju slobode štampe i zaštite života vojnika na terenu.

Američki novinari ogorčeni su zbog vladine zaplene podataka o telefonskim razgovorima urednika i reportera agencije Asošijted Pres. Sekretarijat za pravosudje izdao je nalog za zaplenu tih podataka istražujući curenje informacija o ćeliji Al-Kaide u Jemenu. Mnogi se pitaju kako postići ravnotežu izmedju slobode štampe i nacionalne bezbednosti.

Mladi koji će jednog dana možda postati novinari vežbaju snimanje vesti u muzeju medija – Njuziumu.

Oni uče kako da izveštavaju o vestima u skladu sa prvim ustavnim amandmanom o slobodi govora i štampe. Medjutim, ta sloboda je narušena kada je Sekretarijat za pravosudje u tajnosti zaplenio dvomesečne podatke o telefonskim razgovorima novinara i urednika Asošijeted Presa. Ovi budući reporteri smatraju da to nije ispravno.

Ceo napredak koji smo ostvarili kako bismo uživali u svim tim slobodama – sada kao da je načinjen korak unazad”, smatra 18-godišnja Šeli Lister.

"To nije bilo u redu, jer novinari imaju pravo da njihovi telefonski razgovori budu tajna”, kaže Meki Barns, učenik osmog razreda.

To je veliki izazov. Vlada se meša i narušava prava koja su nam odavno već zagarantovana, i onda se zapitate koliko dugo su se takve stvari dešavale?” , smatra 16-godišnji Bobi Krambo.

Asošijeted Pres je jedna od najvećih i najstarijih novinskih agencija na svetu Više od polovine ljudi na planeti dobija vesti preko AP-a.

Novinari AP-a napisali su tekst o operaciji CIA-e u Jemenu kojom je osujećena jedan bombaški napad Al Kaide. Vlada je istraživala ko je tu informaciju odao AP-u. I dok je sloboda štampe u tom slučaju bila narušena, predsednik Obama kaže da je teško uskladiti tu slobodu sa nacionalnom bezbednošću.

“Curenje informacija povezano sa nacionalnom bezbednošću može da ugrozi živote ljudi, može da ugrozi muškarce i žene u uniformi koje šaljemo na bojno polje.”

Isto misli Džoni Ajzakson, republikanski senator koji služi drugi mandat.

"Ne želimo da nikada više budemo ranjivi kao što smo bili 11. Septembra 2001., a želimo i da zaštitimo ustavna prava na privatnost i slobode američkih gradjana. Ponekad je teško to ostvariti, ali je veoma važno da se to uskladi.”

Tehnologija menja način na koji novinari obavljaju svoj posao – uz internet i društvene medije. Medjutim, bez obzira na to kako se način prikupljanja informacija menja, jedan prioritet ostaje isti. Novinari moraju da garantuju svojim izvorima da neće otkriti njihov identitet.
XS
SM
MD
LG