Linkovi

Antić: Srbija želi energetsku nezavisnost


Predstavnici 80 kompanija iz 24 zemlja učestvovali su u radu današnjeg Evropskog biznis kongresa održanog u Beogradu, a ključne su bile energetske teme.

Srbija želi potpunu energetsku nezavisnost kad je u pitanju proizvodnja struje, zbog čega planira izgradnju novih energetskih objekata, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i dodao da u oblasti nafte i gasa Srbija želi da učini sve da ima sigurnost u snabdevanju.

Na 18. godišnjoj skupštini Evropskog biznis kongresa, kojoj prisustvuju predstavnici 80 kompanija iz 24 zemlje, Antić je rekao da je Srbija posvećena stvaranju ambijenta koji će privlačiti biznis i sa istoka i sa zapada:

"Moram još jednom da napomenem da je Srbija širom otvorila vrata investitorima i da upućuje poziv svima onima koji su zainteresovani da sa nama partnerski rade na onim velikim projektima koji su od interesa za Srbiju."

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je ukazao da nedovoljno razvijena infrastruktura za isporuku gasa dovodi Jugoistočnu Evropu u velike probleme zbog odluke EU da zaustavi izgradnju "Južnog toka":

"Zato verujem da će strukture koje upravljaju Evropskom unijom imati to u vidu i da ubuduće nećemo imati administrativne zabrane zasnovane na ideologiji. Nadam se da će se to brzo rešiti."

Prvi čovek ruskog Gasproma Aleksej Miler je rekao da na ovom Evropskom biznis kongresu učestvuju i kompanije iz drugih delova sveta, to jest iz tihookeanskog i azijskog regiona. Ova organizacija postaje sve jača i time ispunjava svoju misiju – da napravi integraciju zapadnih i istočnih ekonomija, dodao je Miler.

XS
SM
MD
LG