Linkovi

Putnici ruskog broda čekaju evakuaciju


Zaglavljeni ruski brod "Šokaljskij"
Zaglavljeni ruski brod "Šokaljskij"

Putnici i pojedini članovi posade ruskog broda koji se zaglavio nadomak Južnog pola biće evakusiani helikopterima čim to dozvole vremenske prilike, saopštili su ruski zvaničnici

Ledolomac “Aurora australis” uspeo je da dođe na 18 kilometara od zaglavljenog broda “Akademik Šokaljskij”, ali se vratio na otvoreno more, saopštila je australijska Uprava za bezbjednost pomorskog saobraćaja.

U subotu, kineski ledolomac “Snežni zmaj”, koji je takođe bio upućen u spasilačku misiju, približio se na 11 kilometara od ruskog broda, posle čega nije više mogao da napreduje zbog velikih ledenih santi.

Zbog toga je odlučeno da putnici i pojedini članovi posade broda budu evakusiani helikopterima sa kineskog ledolomca. Međutim, takva akcija je za sada odložena zbog velikog nevremena.

Među 74 putnika na brodu “Akademik Šokaljskij,” nalazi se jedna australijska istraživačka ekipa, turisti kao i članovi posade. Brod se zaglavio nadomak Južnog pola, 24, decembra. Zvanični izvori navode da brod nije u opasnosti da potone.

Ruski brod je krenuo na put 28. novembra u nastojanju da obnovi podvig australijskog istraživača Daglasa Mosona od pre sto godina.
XS
SM
MD
LG