Linkovi

Analiza javnih nabavki u Srbiji: Partije uhlebljuju svoje aktiviste


U ovoj godini Srbija nije napredovala po pitanju sistema javnih nabavki, a probijeni su i rokovi za poboljšanje zakona, koji bi trebalo da reše deo problema - jedna je od ocena koja se čula na predstavljanju analize javnih nabavki, koju je pripremila organizacija Transparentnost Srbija.

Sistem kontrole javnih nabavki u Srbiji u 2017. godini nije poboljšan, ni na zakonodavnom, ni na praktičnom nivou, jer nema poboljšanja u kažnjavanju nepravilnosti, izjavio je programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić i dodao da je odsutna čak i prekršajna odgovornost, za šta nema nikakvog opravdanja.

Na predstavljanju analize javnih nabavki u Srbiji Nenadić je ukazao da je, prema Akcionom planu o pregovaračkom poglavlju 23, zakon o toj oblasti trebalo da bude promenjen do kraja godine, što, kako je rekao, sigurno neće biti.

"Nema šanse da sve to bude obavljeno za pet dana. Dakle imamo još jedan slučaj probijanja rokova, u čemu se dosta govorilo proteklih nekoliko nedelja u kontekstu primene, što nacionalnih, što evropskih akcionih planova", ističe Nenadić.

Po rečima predsednika Transparentnosti Vladimira Goatija, u Srbiji državni i društveni sektor daju blizu polovine bruto domaćeg proizvoda i to je ogromno polje koje je teško kontrolisati.

Goati smatra da je mala mogućnost da se to unapredi i da država postane bolji preduzetnik od privatnika, zato što je neefikasna. Kad bi čovek malo zagrebao u personalni sistem vladajućih elita, videlo bi se da je to partijska svojina, dodao je Goati.

"Tu su razne partije tokom vremena taložile i sedimentirale svoje kadrove. I taj sistem sedimentacije je tako okoštao, da ne verujem da je moguće promeniti ga, pa čak ni nekim konkursima koji bi bili demokratski", smatra Goati.

Partije, od kada pamtimo uhlebljuju svoje aktiviste, a ustvari stručne diletante, ukazao je Vladimir Goati i dodao da državna svojina zato ni na koji način ne može da izađe iz te svoje čaure i imanentnih ograničenja. Zato je mala mogućnost da se efikasnost javne uprave unapredi, ocenio je Goati.

XS
SM
MD
LG