Linkovi

Analitičari: Srbi sa Kosova moraju da učestvuju u dijalogu o Ustavu Srbije


Cilj društvenog dijaloga o Ustavu Srbije i odnosu Beograda prema Kosovu, koji je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je brisanje Kosova iz Ustava Srbije, smatraju pojedini srpski analitičari i građani sa Kosova. Po nekima, Srbi na Kosovu bi morali da imaju pravo veta na konačne odluke koje proisteknu iz tog dijaloga.

Analitičar Živojin Rakočević smatra da je unutrašnji dijalog o Kosovu vekovima otvoren i da se zbog svoje sudbine i značaja nikada ne može zatvoriti. On je za Glas Amerike kazao da Srbi na Kosovu u dijalogu, koji najavljuje predsednik Srbije, moraju da imaju najvažniju ulogu.

"Treba stati ispred Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana i pitati ih šta vi hoćete od nas. Treba pitati geto Srbe, ekonomske razloge, crkvu, intelektualce, i svako od ovih činilaca ima pravo veta u našem unutrašnjem dijalogu kada je Kosovo i Metohija u pitanju. To je najsloženjiji mogući dijalog koji možemo da otvorimo, jer ga otvaramo sa svojom suštinom i sa svim vrednostima koje moramo da sačuvamo, a koje su ozbiljno ugrožene“, rekao je Rakočević.

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživeo vrhunac svoje političke karijere koja je kako kaže, veštački stvorena, kako bi napravio odlučne istorijske kompromise kada je u pitanju Kosovo. Po rečima Trajkovića predsednik Srbije otvaranjem dijaloga o Ustavu Srbije i odnosu prema Kosovu želi da svoju politiku verifikuje od strane širokih narodnih masa, pre svega Srba na Kosovu.

"Krajnji rezultat neće biti ono što će se postići kroz dijalog, nego će biti ono kako Vučić odluči. Dakle, radi se o jednom formalnom procesu, takozvanom demokratskom procesu gde veliki vođa traži podršku, a odlučiće onako kako su odlučili oni koji su ga tu i postavili. Pre svega mislim na promenu Ustava Srbije, Srbija dalje ne može ukoliko ne napravi promenu, a pre svega promenu koja se tiče Kosova i Metohije. Dakle, treba skloniti Kosovo i Metohiju iz preambule“, kaže Trajković.

Istoričar Aleksandar Gudžić za Glas Amerike kaže da će Ustav Srbije biti najverovatnije promenjen samo zbog preambule o Kosovu. Po njegovim rečima otvaranje društvenog dijaloga o Ustavu Srbije i o Kosovu je nastavak decenijske politike Vlade Srbije.

"Setimo se pre nekoliko godina su neke političke partije izašle sa parolom 'Evropa nema alternativu'. Dakle, vezali smo svoju sudbinu za zapadne zemlje, zemlje Zapadne Evrope koje nam nisu bile naklonjene, koje nam nisu naklonjene, koje su ratovale protiv nas da bi nam oduzele Kosovo i samim tim radimo i sve ono što zapadne zemlje očekuju od nas, a to je da dobrovoljno pristanemo na amputaciju dela svoje teritorije“, rekao je Gudžić.

Građani Gračanice sa kojima smo razgovarali smatraju da je će krajni rezlutat budućeg dijaloga o Ustavu Srbije i odnosu prema Kosovu koji najavljuje predsednik Srbije biti izbacivanje Kosova iz Ustava Srbije.

"Ustav se menja samo u slučaju menjanja granica. Čim je najavio da menja Ustav, znači to je da promeni granice, znači faktički da Kosovo ne bude sastavni deo države Srbije, s time mi smo i izgubili Kosovo. Znači, u slučaju da dođe do toga Kosovo je faktički nezavisna država od strane države Srbije", rekao je žitelj Gračanice.

"Krajnji rezultat tog dijaloga je da se dovrši izdajnička politika koja se intenzivno sprovodi prema teritoriji Kosova i Metohije i to je dakle suština problema. Dakle suština je preambula Ustava Republike Srbije koja kaže da je Kosovo i Metohija sastavnio deo Republike Srbije i sada to treba promeniti i suština je u tome“, smatra građanin Gračanice.

Aleksandar Vučić rekao je proteklih dana nakon što je položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Srbije da želi da otvori društveni dijalog o Ustavu Srbije i odnosu prema Kosovu i da treba da, kako je rekao, "zaboravimo da smo mi jedini koji odlučuju" i da ne sme da se zanemari uloga Albanaca.

XS
SM
MD
LG