Linkovi

Analitičari predviđaju dalji rast cena nafte


Cene sirove nafte dostigle su najviši nivo u posledne 2 i po godine, ali vladina agencija koja analizira i distribuira informacije o energiji tvrdi da se trend porasta trenutno završava. Uprava za informacije o energiji predviđa da će se cene sirove nafte stabilizovati na 55 dolara prema berzanskom indeksu Zapadni Teksas, dok će indeks Brent pasti na 60 dolara po barelu, ali se očekuje da će 2019. godine doći do ponovnog blagog porasta.

Cena sirove nafte nije bila ovako visoka od 2015. godine – 13 procenata više nego u decembru. Ipak, američka agencija koja prikuplja statistiku o energiji kaže da će pošto globalna potrošnja prevaziđe potražnju verovatno doći do stabilizacije.

Saradnik poslovne mreže kompanije Fox, Fil Flin, koji sastavlja izveštaj o energiji, misli drugačije.

Mislim da smo u novom tržištu rastućeg trenda nafte. Trebalo bi da prodamo za 65 dolara po barelu, ali mislim da možemo postići i cenu od 70 dolara. Čak postoji mogućnost, ukoliko OPEC ne poveća proizvodnju, da možemo stići i do 80. Nalazimo se, kao što rekoh u tržištu rastućeg trenda, čiju moć ne smemo potceniti.”

Uprava za informacije o energiji navodi da je moguće da je nedavno zahlađenje doprinelo porastu cena. Ipak, Flin tvrdi da odluka zemalja članica OPEC-a da povećaju rezove u proizvodnji, pad američkih zaliha, i rastuće tenzije u Iranu i zemljama koje proizvode naftu, vode do viših cena.

Prezasićenost je završena. Zalihe za koje ste znali da su nekada bile iznad proseka, sada su niže, a možda i ispod proseka, što je vrlo verovatno. Zato će svako neslaganje bilo gde u svetu izazvati porast cena.”

I to nije jedini rizik. Na događaju Američkog naftnog instituta, gde se diskutovalo o godišnjem stanju u američkoj energetskoj industriji, izvršni direktor te kompanije Džek Džirard upozorio je da bi ukidanje Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kanadom i Meksikom moglo da poremeti lanac snabdevanja naftom.

“Sa našeg gledišta najbolji pristup je da se ne učini nikakva šteta. Ukoliko nešto funkcioniše nemojte ga menjati. Ukoliko postoji način da to popravimo, dajte da ga čujemo. Hajde da popričamo o svemu.”

Uzimajući u obzir potencijalne poremećaje i sve veću potražnju Flin kaže da bi za proizvođače bilo najpametnije da povećaju investicije i istraživanje, a za vozače da se pripreme za više cena benzina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG