Linkovi

Amran Kalifa: Borim se protiv diskriminacije moje porodice


Amran Kalifa, izbeglica iz Libije, od 18. novembra svakodnevno protestuje ispred Ambasade Kanade u Beogradu zbog lošeg tretmana njega i njegove porodice, u Beogradu, 17. januara 2020. (Foto: Rade Ranković, VoA)

Život Amrana Kalife i njegove porodice zaglavljen je u trouglu Libija - Kanada - Srbija. Petočlana porodica trenutno je u Beogradu, u Libiju ne mogu i ne žele da se vrate, a čini se da država Kanada ne želi njih...

Priča počinje devedestih godina, kada je Amran upisao, a kasnije i završio arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle studija se vratio u Libiju, dobio jednog sina, zatim je i magistrirao u Beogradu. Dobio je stipendiju za doktorske studije u Kanadi, gde je otišao i dobio još dva sina:

"Pošto sam ja libijski državljanin, koji je studirao i magistrirao ovde u Srbiji, vratio sam se kući. Onda sam dobio stipendiju i otišao u Kanadu, da završim doktorat tamo, međutim imao sam stipendiju samo na tri godine, a tamo doktorske studije traju pet godina, odlučio sam da se vratim u Srbiju. To je bilo kraj 2010. godine. 2011. godine počele su moje doktorske studije ovde, ali je nažalost krenuo i rat u Libiji", priča za Glas Amerike Amran.

Amranova borba za dostojanstvo
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Kao arheolog, Amran se tada vratio u Libiju, gde je pokušao da zaštiti istorijsko nasleđe od islamskih fundamentalista, i zato je danas nepoželjan u svojoj zemlji.

Kalifa: "Srbi su veliki narod"

Zbog razvoja situacije je više puta tražio vizu za Kanadu, ali je nije dobio, pa je uzeo azil u Srbiji, kako bi ovde mogao da ostane. Tokom tih godina, Amran je bio aktivan u Srbiji i radio je sa migrantima iz Azije i Afrike, koji su se velikom talasu zaputili ka Evropi:

"Otkrio sam, nemojte pogrešno da me razumete, Srbija mala država ekonomski, video sam da je narod stvarno veliki jer su pomagali. Video sam ljudie koji su privatno dolazili, predavali i garderobu, i hranu za te izbeglice i jako sam ponosan da sam radio i živeo ovde. Međutim, sada je moja situacija drugačija ovde - došao sam ovde tražeći prava moje dece kao Kanađana, da se vrate u svoju domovinu. Međutim, konzul je tretirao nas apsolutno neprofesionalno, vređao je, pa sam tražio da se sastanem sa ambasadorkom i da vidim zašto je on to uradio na taj način. Zato stojim ovde", objašnjava Amran Kalifa.

Zbog svega Amran je 18. novembra počeo protest ispred ambasade Kanade, ali je, kako kaže, u međuvremenu promenio cilj, obzirom na to kako su njega i njegovu porodicu tretirali u ambasadi. Najviše ga je zabolela ponuda da se dva mlađa sina, koji su državljani Kanade, vrate u Kanadu, gde će im ambasada pronaći porodice u kojima bi živeli:

Amran Kalifa, izbeglica iz Libije, sa porodicom. On od 18. novembra svakodnevno protestuje ispred Ambasade Kanade u Beogradu zbog lošeg tretmana njega i njegove porodice, u Beogradu, 17. januara 2020. (Foto: Privatna arhiva)
Amran Kalifa, izbeglica iz Libije, sa porodicom. On od 18. novembra svakodnevno protestuje ispred Ambasade Kanade u Beogradu zbog lošeg tretmana njega i njegove porodice, u Beogradu, 17. januara 2020. (Foto: Privatna arhiva)

"Jeste, došao sam ovde da vidim kako da se vratim u Kanadu sa mojom porodicom, to je činjenica. Međutim, sada moja borba nije u tome da na bilo koji način izađem iz Srbije i idem u Kanadu. Ne. Nego diskriminacija koju je učinio konzul prema meni i mojoj porodici. Država Kanada stalno priča o ravnopravnosti, pravima dece. E sad, dolazimo do tačke - kako je mogao konzul tako da postupa prema mojoj deci", kaže Amran.

Sa statusom azilanata, porodica Kalifa je zaštićena u Srbiji, deca su krenula u školu, ali to se ne čini kao rešenje problema za njih. Iz perspektive Rakovice, gde je trenutno smeštena, porodica Kalifi teško može da nazre kraj drame u kojoj se nalazi, ali Amran ne izgleda kao čovek koji će se lako predati i odustati od borbe...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG