Linkovi

Amnesti: Problemi i u Srbiji, Kosovu, CG


U godišnjem izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal za 2014. navodi se da, između ostalog, i u Srbiji i na Kosovu i u Crnoj Gori postoje problemi sa slobodom medija, diskriminacijom ...

U izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu 2014. godine, organizacija Amnesti internešnal navodi da je u Srbiji zabeležen napredak u istragama o ubistvima novinara, a pozitivno je ocenjeno i održavanje Parade ponosa, prvi put od 2010. Ipak, navodi se da pretnje pripadnicima LBGT populacije nisu adekvatno ispitane.

Grupa za zaštitu ljudskih prava takođe kritikuje veoma spor proces suđenja ratnim zločincima, a posebno se navodi zabrinutost zbog sve veća državne kontrole nad medija. Kao primer se navodi uklanjanje sa interneta komentara u kojima je javnost kritikovala spor odgovor vlasti posle poplava u maju prošle godine, kao i gašenje vebsajta Peščanika.

Amnesti je takođe podsetio da su naselja Roma bila daleko više pogođena poplavama u maju, a da 31 Rom, od kojih 12 dece, nije bilo primljeno u Urgentni centar u Beogradu posle čega su smešteni u sklonište bez vode i sanitarnih uređaja. Srbija je takođe negativno ocenjena po pitanju prijema migranata i izbeglica jer, kako se navodi, od 13 hiljada ljudi, među kojima 8 hiljada Sirijaca, koji su zatražili azil, svega petoro ljudi ga je i dobilo.

Na Kosovu su, prema izveštaju, nastavljene etničke tenzije, posebno na severu gde se pretežno nalazi srpsko stanovništvo. Amnesti kritikuje napade na srpske povratnike u Klinu, čija su imovina i grobovi bili zapaljeni. Na Kosovu je takođe zabeležen problem slobode medija, kao i sistematska diskriminacija Roma, Egipćana i drugih manjinskih naroda.

U Crnoj Gori se kao problem navode napadi i pretnje nezavisnim novinarima, neusaglašenost suđenja za ratne zločine sa međunarodnim pravom, kao i nastavak zaštite pripadnika policije optuženih za mučenje ili druge vidove zlostavljanja. Amnesti još kritikuje Crnu Goru zbog diskriminacije pripadnika LGBT populacije navodeći da je centar za LGBT u Podgorici bio napadnut čak 26 puta tokom 2014. godine.

XS
SM
MD
LG