Linkovi

Amnesti: ISIS sprovodi etničko čišćenje


Grupa za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešnal" optuila je Islamsku državu za "etničko čišćenje istorijskih razmera".

Gnevni rođaci iračkih vojnika koje su u junu oteli ekstremisti Islamske države upali su u zgradu iračkog parlamenta i odbili da je napuste, dok je policija pokušavala da ih udalji. Predsednik parlamenta izjavio je da će sutra organizovati vanrednu sednicu na kojoj će se razmatrati to pitanje.

U međuvremenu, "Amnesti" je objavio izveštaj u kojem se navodi da pripadnici ekstremističke organizacije na severu Iraka pokušavaju da istrebe nearapsko stanovništvo i muslimane koji nisu suniti i da njihova sistematska kampanja obuhvata stotine masovnih ubistava i kako se veruje - hiljade otmica, kojima su terorisali čitav severni Irak i pokrenuli sektaške tenzije u toj oblasti.

U izveštaju se navode izjave preživelih, koji tvrde da su neki ljudi teško ranjeni u masakrima ostavljeni tamo gde su pogođeni iz vaternog oružja, osuđeni da umru polako i u agoniji.

Amnesti ističe da ekstremisti ubijaju muškarce, a otimaju žene i decu i poziva iračku vladu da zaštiti sve svoje građane, bez obzira na versku ili etničku pripadnost.

XS
SM
MD
LG