Linkovi

Amnesti: SAD da istraže napade dronovima


Dron "riper" patrolira iznad severnog Avganistana kod granice sa Pakistanom
Dron "riper" patrolira iznad severnog Avganistana kod granice sa Pakistanom

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala je SAD da obelodane svoj tajni program korišćenja bespilotnih letelica u Pakistanu.

U svom današnjem izveštaju, Amnesti internašenel sa sedištem u Londonu, navodi da su SAD po svemu sudeći “počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava, koja bi mogla da predstavljaju ratne zločine”.

U pomenutom izveštaju se takođe iznose detalji o 45 raketnih napada bespilotnim letelicama u pograničnom Severnom Vaziristanu, u periodu između januara 2012. i avgusta 2013. Kako se navodi, u jednom od udara takozvanih dronova, poginula je jedna 68-godišnja žena koja je brala povrće na polju. U drugom napadu, ubijeno je 18 radnika koji su se spremali da večeraju.

Pakistanski lideri oštro se protive akcijama sa dronovima, mada neki kritičari veruju da su te operacije izvršene na osnovu tajnog sporazuma između Pakistana i SAD i da pakistanska strana tajno odobrava svaki udar.

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava poziva SAD i Pakistan da obelodane sve informacije o tim udarima. U izveštaju se takođe navodi da meštani u oblastima u kojima se odvijaju operacije sa dronovima žive u stalnom strahu od nasilja od svih zaraćenih strana.

Specijalni izveštač Ujedinjenih nacija Ben Emerson takođe traži od SAD veću transparentnost. U prošlonedeljnom preliminarnom izveštaju Emerson je naveo izjave pakistanskih funkcionera prema kojima je u napadima sa dronovima ubijeno najmanje 400 civila.

Američke vlasti nisu objavile mnogo podataka o pomenutim udarim, ali kažu da se napadi pažljivo planiraju kako bi se izbegle civilne žrtve i da su u njima ubijeni neki od ključnih operativaca al Kaide.

Portparol Bele kuće izjavio je danas da su napadi bespilotnim letelicama "precizni, zakoniti i efikasni," kao i da SAD ne preduzimaju smrtonosne udare kad god postoji prilika da teroristi budu uhvaćeni.
XS
SM
MD
LG