Linkovi

Amnesti: Srbija da obustavi izvoz oružja Kamerunu


Arhiva - Izložene automatske puške Zastava oružja na sajmu naoružanja u Beogradu, Srbija, 28. juna 2011.
Arhiva - Izložene automatske puške Zastava oružja na sajmu naoružanja u Beogradu, Srbija, 28. juna 2011.

Organizacija Amnesti internešenel (Amnesty International) zatražila je od Srbije da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja na kome se vide vojnici sa oružjem Zastave iz Kragujevca.

Amnesti internešenal je u izjavi za BIRN naveo da je Kamerun upotrebio oružje iz Srbije u "sistemskom narušavanju" ljudskih prava i pozvao Srbiju da obustavi izvoz oružja toj državi, prenosi portal Balkan insajt (Balkan Insight).

Istražitelj za kontrolu oružja u Amnestiju, Patrik Vilken, izjavio je da Srbija treba da obustavi dalji izvoz oružja u Kamerun zbog "uverljivih dokaza da su kamerunski vojnici koristilipuške M21 napravljene u Zastavi za izvršenje užasnog i nezakonitog pogubljenja dve žene i dvoje dece".

Vilken je dodao da ovo nije prvi slučaj da je Amnesti dokumentovao "narušavanje ljudskih prava koje je počinila kamerunska vojska koristeći srpsko lako naoružanje".

Poziv na obustavu izvoza stigao je nakon što su Amnesti i istraživački portal Belingkat (Bellingcat) potvrdili da je puška na snimku pogubljenja žena i dece, koji su bili optuženi za pripadnost islamističkoj terorističkoj grupi Boko Haram, Zastava M21. Ministar za komunikacije Kameruna Isa Čiroma Bakari odbacio je snimak kao lažnu vest, ali je rekao da će vlasti sprovesti istragu.

Četiri kamerunska vojnika su uhapšena nakon pojavljivanja ovog snimka, objavio je danas AFP, pozivajući se na izvore bliske kamerunskoj vojsci.

"Do danas, četiri vojnika su uhapšena u okviru istrage o snimku koji je postavljen na društvenim mrežama", rekao je AFP jedan od tih izvora, sa severa zemlje, gde se incident dogodio.

Ministarstva trgovine i odbrane Srbije do objavljivanja vesti nisu odgovorila na pitanja BIRN o prodaji oružja Kamerunu. Prema podacima Ujedinjenih nacija, Kamerun je od 2013. jedan od najvećih kupaca srpskog oružja.

BIRN je u septembru prošle godine izvestio da su se na Tviteru pojavile fotografije srpskih mitraljeza Kojot u Kamerunu i Nigeriji, koji su zaplenjeni od boraca Boko Harama.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG