Linkovi

Amnesti internešenel optužuje Emirate za ratne zločine u Jemenu


Arhiva - Jemenski borci obezbeđuju zgradu u kojoj Crveni polumesec UAE distribuira pomoć raseljenim ljudima u Al-Moki, Jemen, 6. marta 2018.

Amnesti internešenel optužio je Ujedinjene Arapske Emierate i njihove saveznike, jemenske bezbednosne snage, za ratne zločine i navodnu torturu u tajnim zatvorima u južnom Jemenu.

"Ćini se da su UAE, koji operišu tajno u južnom Jemenu, stvorili paralelnu bezbednosnu strukturu izvan zakona, u kojoj nečuvena kršenja nastavljaju da prolaze neproverena", rekla je Tirana Hasan iz Amnestija u novom izveštaju u sredu.

"Vakuum odgovornosti čak otežava i porodicama da ospore zakonitost pritvora. Čak i nakon što su jemenski tužioci probali da nametnu svoju kontrolu nad nekim zaborima, snage UAE ignorisale su ili naveliko odložile naređenja za njihovo oslobađanje na više lokacija", rekla je.

UAE su ključna članica koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i koja se bori protiv Huti pobunjenika, koje podržava Iran.

Sadašnji i bivši zavorenici, osumnjičeni za terorizam, kažu da vojnici UAE i jemenske snage operišu izvan komande jemenske vlade sprovodeći prebijanja, elektro-šokove i nasilje povezano sa seksom u tajnim zatvorima i koalicionim vojnim bazama.

Jedan bivši zatvorenik rekao je da je bio prisiljen da stoji u rupi zakopan do glave.

Porodice zatvorenika kažu da su njihovi rođaci uhašeni proizvoljno i da su držani zatvoreni bez optžnica i do dve godine.

Porodice kažu da im zvaničnici UAE nisu davali informacije niti bilo kakve odgovore u vezi sa zatvorenicima, uz to im preteći, kada su porodice zahtevale da saznaju gde su njihovi voljeni zatvoreni.

UAE učestalo negiraju da drže tajne zatvore. Kažu da vlasti Jemena u potpunosti kontrolišu pravni i zatvorski sistem zemlje.

Amnesti poziva Sjedinjene Države da se usprotive upotrebi mučenja u Jemenu i da odbiju svaku informaciju koja je dobijena upotrebom takvih metoda u borbi protiv terorizma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG