Linkovi

Gandžbakš: Iranska opozicija za demokratske promene


Gandžbakš: Drago nam je da su Obamina administracija i EU za diplomatiju i da vrše diplomatsko-ekonomski pritisak na Iran

“Kakva je uloga iranske opozicije u sprečavanju vojne konfrontacije Irana sa Zapadom i obnovi demokratije u zemlji?” To pitanje postavili smo političkom aktivisti i članu organizacije “Iranski republikanci”, Amiru Gandžbakšu.

Gandžbakš: “Najvažnija odgovornost iranske opozicije je da pokaže svetu i demokratskim zemljama da je njena spoljna politika potpuno različita od politike iranskog režima. U dijaspori živi oko 5 miliona Iranaca, koji nastoje da pokažu svetu da većina njih nije za rat niti za nuklearne ambicije, već za mir sa svim zemljama sveta, posebno sa SAD, Izraelom i regionalnim zemlljama. Tu ulogu dijaspora može da ostvari ispoljavajući želju iranskog naroda za demokratijom na svetskoj areni i apelujući na medjunarodnu zajednicu da podrži iranski pokret i njegovu borbu za demokratiju. Ako se ta uloga odigra na pravi način, mi bismo mogli da sprečimo konfrontaciju Irana sa Zapadom i podstaknemo unutrašnja demokratska stremljenja i reforme. Drago nam je da su Obamina administracija i EU za diplomatiju i da vrše diplomatsko-ekonomski pritisak na Iran. Nadamo se da će takvi pritisci i nastojanja iranske opozicije u zemlji i van nje, kao i nastojanja medjunarodnih faktora uroditi slabljenjem i padom iranske diktature.“

Glas Amerike: Koliko je uspešno organizovana iranska opozicija u zemlji i inostranstvu?

Gandžbakš: „Teško je govoriti o stepenu organizovanosti opozicije u zemlji, mada je poznato da je, na primer, 'Pokret zelenih' u protekle tri godine privukao 6 do 7 miliona ljudi. Moć opozicije se uvek može meriti reagovanjem režima. U zemlji u kojoj nema opozicije, nema ni političkih zatvorenika. U Iranu se svakog dana hapse mladi disidenti, što pokazuje da postoji organizovan i aktivan pokret i opozicija. U pogledu dijaspore, najveći broj organizacija je opredeljen za borbu na miroljubiv način i za demokratski preobražaj zemlje. Te grupe se okupljaju oko parole ‘slobodni izbori za Iran’, što je u stvari najbolja alternativa za tu zemlju, U suprotnom, Iranu bi mogao da zapreti pobuna poput Arapskog proleća.”

Glas Amerike: Kakvu podršku bi medjunarodna zajednica trebalo da pruži iranskoj demokratskoj opoziciji?

Gandžbakš: “Pomoć medjunarodne zajednice ne bi trebalo da se fokusira na jedan pokret ili organizaciju. Ako je cilj održavanje slobodnih izbora u Iranu, onda u tu borbu treba da se uključe svi Iranci, što je najbolji način da se pomogne opoziciji, uz istovremena nastojanja na političkoj i ekonomskoj izolaciji iranskog režima. Vojna konfrontacija bi imala katastrofalne posledice i za Iran i za region. Imajući u vidu i iscrpljujuće vojne obaveze SAD, diplomatija je najbolji metod.”

XS
SM
MD
LG