Linkovi

Aminokiselinama protiv otpornih bakterija


Izraelski naučnici razvili su peptid koji bi mogao da se koristi u antibakterijskoj medicini za tretman infekcija u postantibiotskoj eri.

Sve veća otpornost na antibiotike, sudeći prema jednom britanskom izveštaju, dovodi do 700 hiljada smrtnih slučajeva godišnje širom sveta. Poslednja nova klasa antibiotika ustanovljena je 1984. godine. Tokom poslednje dve decenije, istraživači su se okrenuli peptidima za borbu sa otpornim bakterijama.

Antimikrobakterijski peptidi su lanci amino kiselina koje telo proizvodi kao prvu liniju odbrane od infekcije. Doktor Zvi Hajuka predvodi tim na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu koji je sintetizovao peptide kao slučajne mešavine aminokiselina, pre nego određene strukture prirodnih peptida.

“Umesto dodavanja jedne aminokiseline, mi uključujemo dve, tri ili četiri aminokiseline u svaku poziciju i zatim pravimo kombinovanu biblioteku koja će sadržati mnogo različitih nizova, delimično različitih i kada izložimo bakterije ovakvoj vrsti sastojaka možemo da uočimo da imaju veoma dobre aktivnosti i da mogu da spreče rast bakterija.”

Kombinacija aminokiselina bila je vidljivo delotvorna protiv obe vrste bakterija. Gram-pozitivne, kao kod stomačng kolitisa i gram-negativne kao što je eširihija koli, kao i vrste otporna na antibiotike, MRSA infekcije.

“Kao što možete da vidite, ovo je bakterija Bacilus subtilis na ovom disku gde smo dodali našu kombinaciju možete da vidite zone uticaja, koje sprečavaju rast bakterija u njenoj okolini”, objašnjava Hajuka.

Istraživački tim doktora Hajuke nada se da će uskoro početi sa kliničkim testovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG