Linkovi

Amerikanci se opiru metalnom dolaru


Novčić od jednog dolara sa likom predsednika Džona Adamsa.
Novčić od jednog dolara sa likom predsednika Džona Adamsa.

Amerikanci vole svoje dolare u papiru. Međutim, Džim Kolbi, kopredsedavajući Saveza za metalni dolar, smatra da bi im se isplatilo da pređu na metalni novac, čija je proizvodnja skuplja ali je taj novac trajniji od papirnog.

Dok američki nacionalni dug nastavlja da raste, Kongres stalno razmatra načine da se uštedi novac. Lobistička grupa – “Savez za metalni dolar” ističe da bi mogle da se uštede milijarde dolara ako bi se umesto papirnih novčanica koristili metalni novčići od jednog dolara. Takvi novčići već dugo postoje, ali ih mnogi ne koriste. Američka vlada je proteklih godina pokušala da ih ponovo uvede u širu upotrebu, ali je onda, 2011. Godine, obustavila skoro kompletnu proizvodnju novčića od jednog dolara.

Amerikanci vole svoje dolare u papiru. Međutim, Džim Kolbi, kopredsedavajući Saveza za metalni dolar, smatra da bi im se isplatilo da pređu na metalni novac.

“Tačno je da proizvodnja metalnog dolara košta više – negde oko 17 centi, nasuprot 5 ili 6 centi koliko košta proizvodnja papirne novčanice. Međutim, metalni novac traje 35 godina i izradjuje se od većinom recikliranog materijala, dok papirne novčanice moraju da se prave od novog materijala, i svake godine moramo da uništimo 3 milijarde tih novčanica, jer budu suviše izlizane za upotrebu”.

Godinama, bivši kongresmen se zalaže za zakon kojim bi se podržali metalni dolari tako što će se postepeno iz opticaja povlačiti takozvani “zelembaći”– što je potez koji je naišao na otpor i političara i javnosti. Međutim, danas se, kako kaže, klima promenila, a nedavno istraživanje pokazuje da se 61 odsto Amerikanaca dopada ta ideja.

“Kada saznaju o kakvoj se uštedi radi, mnogi podrže ideju o zameni papirnih dolara metalnim”.

Kolbi podseća na studiju koju je obavila Agencija za nadzor vladine potrošnje (GAO), koja ispituje na koji način vlada troši novac poreskih obveznika. Ta agencija procenjuje da u narednih 30 godina moglo da se uštedi više od 4 milijarde dolara poreskih obveznika, a ta cifra bi mogla da bude znatno veća. To se dopada poreskom obvezniku Kristi Tompson.

“Slažem se, verovatno treba da to uradimo”.

Mnogi ipak nisu ubeđeni, a među njima je i Kim Doring.

"Oni zveckaju, teži su u džepu”.

Su Fuoladi, vlasnica restorana u Vašingtonu, nije oduševljena idejom da u kasi drži više metalnih dolara.

"Ako nemamo izbora, ja ću pristati na to, ali ću biti veoma nezadovoljna”.

Problemu doprinosi činjenica da su metalni novčići zlatne i srebrne boje od jednog dolara otprilike iste veličine kao novčić od 25 centi. Robert Bleker, profesor ekonomije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu kaže da novčić od jednog dolara treba da se razlikuje.

“Novčići mogu da se razlikuju po debljini kao i po prečniku. Ako bismo dizajnirali metalni dolar koji nije suviše glomazan i veliki, Amerikancima bi se to verovatno više dopalo”.

Međutim, veličina novčića ne smeta studentkinji Emili Sturdžil.

“Oni su zgodni, lako staju u džep i ne morate da brinete da će da se izvuku ili ispadnu kao što može da se desi sa papirnim dolarom dok izvlačite ključeve i telefon iz džepa”.

I Kolbi i Bleker se slažu da verovatno neće biti lako da novčići uđu u masovnu upotrebu.

“Nikada nećemo odustati od novčanica, dok ne budu potpuno ukinute kada više nećemo imati izbor, osim da koristimo metalni dolare.”

Bleker smatra da bi se Amerikanci navikli na novčiće od jednog dolara.

“U početku mi se ne bi dopalo”, kaže Kim Doring. “Navikli bismo na njih”, smatra Kristi Tompson.

Međutim, ovi novčići su za sada nagomilani u vladinim sefovima, umesto u džepovima Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG