Linkovi

Sin zamenika lokalnog šerifa palio crkve u Luizijani


Holden Metjuz (u gornjem desnom uglu), osumnjičen za podmetanje požara u tri crkve u parohiji Sent Lendri
Holden Metjuz (u gornjem desnom uglu), osumnjičen za podmetanje požara u tri crkve u parohiji Sent Lendri

Policija u Luizijani uhapsila je 21-godišnjeg mladića osumnjičenog da je podmetnuo požar u tri crnačke crkve, starije od 100 godina. Osumnjičeni je sin zamenika lokalnog šerifa. Vlasti istražuju da li je u pitanju zločin iz mržnje. U trenutku požara u njima nije bilo vernika i niko nije nastradao.

Dvadeset-jednogodišnji Holden Metjuz trenutno je u zatvoru, bez prava na kauciju. Policija je navela da je njegov otac, zamenik šerifa u parohiji Sent Lendri briznuo u plač, kada je saznao da je njegov sin optužen da je do temelja spalio tri baptističke crkve, u koje su dolazili uglavnom crnački vernici. Šerif Bobi Gidroz opisao je svog kolegu:

"Holdenov otac je moj zaposleni, dobar čovek. Bio je šokiran i povređen kao što bi se svaki otac osećao”.

Trag koji je federalne i državne istražitelje vodio do sina šerifovog zamenika bila je kantica za benzin, pronađena na mestu trećeg požara, 14. aprila. Trag je vodio ka lokalnoj prodavnici Volmart, a policija je na osnovu računa i snimaka kamera za nadzor utvrdila da je Metjuz kupio materijal potreban da podmetne požar. Na snimcima se videlo da je na sve tri lokacije došao u kamionetu svog oca, a u drugu crkvu se čak vratio i posmatrao kako vatrogasci gase požar.

Podmetnuti požari probudili su bolne uspomene na period borbe za prava američkih crnaca. Guverner Luizijane Džon Bel Edvards poručio je da mržnja nije odlika te države.

"Mi smo bolji od toga, a ovo je samo odraz jednog poremećenog pojedinca”.

Dok se istražuje šta je motivisalo Metjuza, policija je na njegovoj Fejsbuk stranici ustanovila da je slušao blek metal - verziju hevi metala, u kojoj su bendovi često nastrojeni anti-hrišćanski, a ponekad imaju i neonacisitčku orijentaciju.

​Pastor crkve Maunt Plezant Džerald Tusen izrazio je zadovoljstvo kada je čuo da je osumnjičeni uhapšen.

"Drago mi je, srećan sam. Dobro se osećam, moći ću da spavam noćas”.

Zamenik šerifa je sarađivao sa kolegama i doveo svog sina na lokaciju, na kojoj je hapšenje moglo da se obavi, a da niko ne bude povređen.

XS
SM
MD
LG