Linkovi

Optimizam američkih kompanija


Većina ispitanih kompanija očekuje pojačanu prodaju i veći profit 2014, ali neki izazovi mogli bi da uspore ekonomski oporavak.

Američke kompanije su sve veći optimisti u pogledu ekonomske budućnosti. Novo istraživanje koje je sprovela Nacionalna asocijacija za poslovnu ekonomiju pokazuje da većina ispitanih kompanija očekuje pojačanu prodaju i veći profit kako se se rast američke ekonomije ubrzava 2014. Medjutim neki izazovi mogli bi da ukoče privredni oporavak.

Posle sporog starta, rast prodaje koji se dogodio u poslednjim mesecima 2013. po svemu sudeći je ojačao poverenje unutar poslovne zajednice. Nacionalna asocijacija za poslovnu ekonomiju navodi da od 64 članice koje su učestvovale u januarskom istraživanju, oko 70 odsto predvidja da će američka ekonomija ove godine porasti izmedju dva i po i tri procenta.

Predstavnik Asocijacije, Ken Simonson, kaže da je najniža tačka zabeležena za vreme 16-dnevnog zatvaranja vlade prošlog oktobra.

“To je svakako izazvalo smanjenje investicija 2013. Sada se medjutim čini da su kompanije spremne da načine veća ulaganja u opremu 2014, bar prema ovoj anketi.”

Više od trećine ispitanih kompanija prijavilo je veći profit, a skoro polovina očekuje da će podići svoje cene. Pa ipak, samo 37% kompanija kaže da planira da angažuje dodatne radnike u narednih šest meseci. Firme koje traže nove saradnike kažu da bi nedostatak kvalifikovanih radnika mogao da ugrozi rast zapošljavanja.

“Otprilike jedna četvrtina kompanija je istakla da je pronalaženje kvalifikovanih radnika veliki problem.”

Taj problem je posebno težak kada je reč o petrohemijskim kompanijama, koje su nedavno najavile više od 130 investicionih projekata za ovu godinu, ukupne vrednosti od blizu 100 milijardi dolara.

“Ne možete da u kratkom vremenskom roku realizujete 135 projekata sa radnom snagom kakvu imamo u ovoj zemlji. Moraćemo da uvezemo radnike da bi se posao završio, a ako ne možemo, troškovi će skočiti, doći će do odlaganja i otkazivanja projekata”, primećuje Simonson.

Uprkos nedavnom kolebanju tržišta, većina ispitanih firmi kaže da ne očekuje veće posledice odluke američke Centralne banke da smanji programe stimulisanja ekonomije. Samo 20% njih predvidja negativan efekat primene Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatijeg po imenu “Obamaker”.
XS
SM
MD
LG