Linkovi

Eksperti u Beogradu: Amerika dobija "slabog" predsednika posle Obame


Izbori za predsednika SAD koji se održavaju u utorak zatiču glasače neodlučne i duboko podeljene između dva kadnidata, Hilari Klinton i Donald Trampa, a analitičari u Srbiji predviđaju da bi situacija mogla da podseća na onu koja se desila 2000. godine kada su se na Floridi ponovo brojali glasovi koji su odlučili u korist tadašnjeg kandidata Džordž Buša, a na štetu Al Gora.

"Ako predsednički kandidat Republikanaca Donald Tramp ne dobije Floridu možete na spavanje, ali ako osvoji Floridu i Severnu Karolinu, sačekajte još sat vremena za Ohajo, možda on postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država", čulo se na forumu "Klinton vs. Tramp - predsednički izbori u SAD" koji je okupio je eksperte iz Beograda.

Na forumu su govorili predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić, profesor Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka u Beogradu i nekadašnjeg ambasadora u SAD Ivan Vujačić i predsednica UNS-a i kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović.

Posle ovako prljave kampanje i podela u društvu, ko god da pobedi biće slab predsednik, zaključio je Vuk Jeremić.

Nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić saglasan je sa Jeremićem da ko god pobedi biće slab predsednik usled podeljenosti društva, iako on prognozira da će sledeći predsednik SAD biti Hilari Klinton, kandidat Demokratske partije.

Jeremić je objasnio da je matematika za pobedu Trampa malo komplikovanija i da bi dobio neophodnih 270 od 538 elektorskih glasova potrebno je da dobije Floridu, Ohajo i Severnu Karolinu. Na izborima iz 2000. godine odlučilo je nekoliko stotina glasova na Floridi, čije je ponovno prebrojavanje zaustavio Vrhovni sud i odlučilo je u korist Buša, što mu je donelo svih 29 elektorskih glasova iz te države i pobedu.

Na forumu u Beogradu, Jeremić je rekao i da će budući predsednik imati sužen manevarski prostor da predstavlja zemlju i u međunarodnim i u ekonomskim okolnostima. Spoljna politika trenutno nije u centru izborne kampanje u SAD, što je i razumljivo kada se uzme u obzir da se kandidati suočavaju sa mnogo više unutrašnjih problema.

Govoreći o odnosu prema Srbiji posle predsedničkih izbora, Jeremić je rekao da se odnos neće promeniti jer Srbija nije visoko na lestvici prioriteta američke spoljne politike, a da ukoliko pobedi Klintonova, to će biti nastavak politike Obamine administracije prema Balkanu i službenici koji se bave Balkanom će tako i nastaviti.

Ukoliko pobedi Tramp to će biti efekat šoka, kao što se desilo sa referendumom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, rekao je Jeremić i dodao da američka administracija neće stići da se bavi Srbijom i da će službenici nastaviti politiku koju je vodila prethodna administracija.

Vujačić je kao fenomen ocenio to što je Tramp uspeo da "kidnapuje" Republikansku stranku, napominjući da je to posledica ozlojeđenosti društva prema etablišmentu, izvestio je Fonet.

Prema njegovim rečima, svet strahuje zbog Trampa zbog njegove vrhunske politčke nekorektnosti i stavova prema ženama, Meksikancima, hispano stanovništvu i što je bez ikakvog iskustva.

Vujačić je naglasio i da je veliki broj republikanaca užasnut Trampom, te da najavljuju da će glasati za Klinton, objašnjavajući da se nikada nije dogodilo da se odlučuje između dva najnepopularnija kandidata obe stranke za budućeg predsednika SAD.

Kolumnista Nedeljnika, Ljiljana Smajlović, ocenila je da je ova predsednička kampanja bila izuzetno prljava i da su u centru bili karakteri, a ne politike kandidata.

Smajlović smatra da je nemoguće nekoliko dana uoči izbora biti neopredeljen, već ljudi ne žele da kažu da bi glasali za Trampa.

Ona je rekla i da u ovoj kampanji nije bilo pozitivnih reklama " i u to u zemlji iz koje nas uče da ne valja voditi negativnu kampanju jer to ne vole birači," navela je Smajlović.

Ona je, govoreći o ljudima u budućoj administraciji američkog predsednika, ocenila da je Hilari Klinton lojalna ljudima koji su joj odani i da se njenu budući saradnici mogu naslutiti.

XS
SM
MD
LG