Linkovi

Amerika slavi Dan nezavisnosti


Praznična putovanja na Dan nezavisnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Praznična putovanja na Dan nezavisnosti

VAŠINGTON - Dan nezavisnosti - 4. jul, ove godine se u Americi obeležava u senci presuda Vrhovnog suda o abortusu, oružju i životnoj sredini, pretresa u vezi sa ulogom bivšeg presednika Donalda Trampa u neredima u Kongresu 6. januara, velike inflacije.

Ali, mnogi vide i razloge za slavlje: pandemija i dalje jenjava, a uprkos manama - američka demokratija preživljava.

Predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil biće domaćini prijema u Beloj kući za porodice vojnika. Uveče se očekuje veliki vatromet u centru Vašingtona.

"Mislim da se mnogi od nas osećaju zbunjeno oko proslave 4. jula. Ali, patriotizam je i kada se ne odustaje od promena. Ja ne odustajem od SAD", tvitovala je šampionka u trci sa preponama Amelija Bun.

Takvo osećanje nesumnjivo dele milioni ljudi koji će proslaviti 264. rođendan Amerike vatrometima, koncertima, okupljanjima - mnogi prvi put otkako je izbila pandemija koronavirusa.

Vatrometi se očekuju na potezu od Njujorka do Sijetla, od Čikaga do Dalasa. Ipak, u nekim zapadnim delovima SAD su tolike suše da su vatrometi zabranjeni.

Ove godine Dan nezavisnosti obeležava se u momentu kada je zemlja i dalje podeljena oko odluka Vrhovnog suda, kao i prava na nošenje oružja - posebno zbog masovnih ubistava u Bafalu i Juvaldeu.

Ali, 4. jul je i prilika da se političke razlike ostave po strani i slavi jedinstvo.

Istoričar Eli Merit sa univerziteta Vanredbilt, koja proučava period od 1776. i osnivanje SAD, kaže da su uvek postojale stvari koje ljude ujedinjuju i razdvajaju. Ali, nerede u Kongresu od 6. januara 2021. vidi kao priliku da svi zajedno stanu u odbranu demokratskih institucija.

"Amerikanci treba da polažu nadu u moralnu hrabrost, želju da se boriš za pravdu i istinu čak i kad to može imati negativne posledice po tebe. To je vezivno tkivo ustavne demokratije".

Proslava američkog Dana nezavisnosti u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Bez čestitke iz Moskve

Kremlj je u ponedeljak saopštio da neće slati čestitke SAD povodom Dana nezavisnosti.

Dmitrij Peskov je rekao da "čestitanje ne smatra primerenim" zbog "neprijateljske politike SAD". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvitovao je da predsedniku Džou Bajdenu i američko narodu želi "mir i uspeh".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima i predsedniku SAD Dan nezavisnosti, uz želje da praznik proslave u miru i blagostanju.

"Temelji ovog važnog datuma u vašoj istoriji i danas ukazuju na neprikosnovenost prava na slobodu i jednakost svih ljudi, što je princip koji niko, pogotovo danas, ne sme da zaboravi", napisao je Vučić na Tviteru.

Haos na putevima

Zbog haosa koji je nastao u saobraćaju tokom praznika, mnogi Amerikanci nisu mogli ni da polete ka svojoj destinaciji. Samo u petak, radnici Uprave za bezbednost saobraćaja pregledali su više od 2,5 miliona putnika – što je rekord od početka pandemije.

Od tada su otkazane hiljade letova, a još više ih je kasnilo u poletanju. Problemima na nacionalnom nivou doprinose loši vremenski uslovi, povećani broj putnika I manjak osoblja aviokompanija, prisutan još od izbijanja pandemije.

Na ovaj Dan nezavisnosti, gužve su i na autoputevima, na koje je izašlo rekordnih 42 miliona putnika. U Vašingtonu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je odgovorio šefu Amazona, Džefu Bezosa, koji je kritikovao poruku predsednika Bajdena naftnim kompanijama da smanje cene benzina. Bezos je rekao da administracija pogrešno predstavlja ili “ne razume” osnovnu tržišnu dinamiku.

"Predsednik govori tačno ono što misli, na način koji svi mogu da razumeju. Tako da se očigledno ne slažemo sa idejom da je u pitanju pogrešno tumačenje.”

Kirbi je podsetio na Bajdenove pokušaje da snizi cene benzina, uključujući pokušaj da ograniči cenu ruske nafte. Prosečna cena benzina je pala na 4,81 dolar po galonu, sa rekordnih pet dolara iz juna.

XS
SM
MD
LG