Linkovi

Kleper: Snouden naneo "istorijsku" štetu


Džejms Kleper, nacionalni šef obaveštajnih agencija

Otkrića koja je javnosti izneo Edvard Snouden, bezbednost u Sočiju i situacija u Siriji predstavljaju izvor zabrinutosti za obaveštajne službe, izjavio je Džejms Kleper, nacionalni šef obaveštajnih agencija.

Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi, Džejms Kleper, izjavio je na pretresu u Senatu da SAD nikada nisu bile izložene većim terorističkim pretnjama nego u ovom trenutku.

Svedočeći u sredu pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, šef nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper izjavio je da su napori da se zaštiti nacionalna bezbednost u velikoj meri otežani posle obelodanjivanja podataka o špijunskim programima Nacionalne bezbednosne agencije, što je učinio bivši saradnik agencije Edvard Snouden.

“Teroristi i drugi neprijatelji ove zemlje sada se školuju o američkim obaveštajnim izvorima, metodama, i tehnikama špijunaže, a znanja koja stiču čine naš posao mnogo, mnogo težim.”

Kleper kaže da su, zbog toga, teroristi promenili način na koji komuniciraju kako bi izbegli da budu otkriveni. Nazivajući informacije koje su procurele u javnost “najvećom, najtežom kradjom poverljivih podataka” u američkoj istoriji, Kleper je zamolio Snoudena da vrati dokumenta koja još nije objavio.

“Snouden tvrdi da je pobedio i da je njegova misija ostvarena. Ako je tako, pozivam njega i njegove saučesnike da obezbede povraćaj ukradenih dokumenata koji još nisu objavljeni da bi se sprečilo nanošenje još veće štete američkoj bezbednosti.”

Nacionalni direktor za kontraterorizam Metju Olsen takodje je rekao pred odborom da je došlo do skoka u izveštajima o terorističkoj pretnji pred Zimske olimpijske igre koje počinju sledeće nedelje u Sočiju.

“To smo I očekivali s obzirom na to gde se Olimpijada održava. U tom području postoji izvestan broj ekstremista, a posebno grupa zvana Imirat Kavkaz, koja je možda najistaknutija teroristička grupa u Rusiji.”

Olsen kaže da najveća opasnost ne preti sporistima, niti gledaocima na mestima gde se održavaju sama takmičenja.

“Na lokacijama gde će se održavati igre postoje ogromne mere bezbednosti. Najveća pretnja postoji za takozvane “mekše” mete na širem području Sočija i periferiji grada, gde postoji značajan potencijal za teroristički napad.”

Na godišnjem pretresu o trenutnim i potencijalnim bezbednosnim pretnjama za SAD u zemlji i inostranstvu, predsedavajuća odbora, senator Dajen Fajnstajn ocenila je da Sirija izaziva sve veću zabrinutost u pogledu terorizma.

"Mislim da se, od prošlogodišnjeg pretresa, najupadljivija promena dogodila u Siriji, koja je postala magnet za strane borce I terorističke aktivnosti. Situacija je postala tako ozbiljna da je čak centralni lider Al-Kaide, Ajman al Zavahiri, osudio aktivnosti jedne grupe kao suviše ekstremne."

Odbor je takodje izrazio zabrinutost zbog Avganistana, navodeći da njegove vlasti ne smeju da dozvole da izgube rat u toj zemlji.

Nestabilnost na Zapadnom Balkanu

U pisanom izveštaju koji je podneo odboru, Kleper je obuhvatio i region Zapadnog Balkana, uz procenu da će, uprkos brojnim pozitivnim dogadjajima 2013, duboke etničke i političke podele nastaviti da karakterišu region i 2014. Situacija će biti posebno nestabilna u Bosni i Hercegovini kao i Makedoniji, zbog etničkih podela, ocenjuje direktor američkih obaveštajnih službi.

U BiH, različite interpretacije Dejtonskog sporazuma kao i napori bošnjačkih, hrvatskih i srpskih lidera da održe kontrolu nad svojim političkim i etničkim domenima nastaviće da podrivaju centralne institucije. Izbori 2014. verovatno neće prebroditi te etničke podele, što umanjuje šanse BiH u evropskim integracijama, procesu koji je u toku za njene susede.

Makedonska vlada nastavlja da forsira programe promovisanja makedonskog nacionalizma nauštrb evroatlantskih integracija. Što duže put Makedonije ka članstvu u EU i NATO bude blokiran zbog spora u vezi sa imenom koji vodi sa Grčkom, i zbog loših bilateralnih odnosa sa Bugarskoj, postoji veći rizik da će se etničke tenzije pojačavati, navodi se u izveštaju koji je senatskom Odboru za obaveštajna pitanja podneo Džejms Kleper.
XS
SM
MD
LG