Linkovi

SAD: "Malo indikacija" da Moskva želi ublažavanje krize u Siriji


Američki vojni i obaveštajni zvaničnici postavljaju pitanje da li Rusija ima nameru ili mogućnost da učini bilo šta u vezi sa sve dublje krize u Siriji, optužujući Moskvu za produžavanje humanitarne katastrofe.

Optužbe su stigle kada je sirijska vojska juče saopštila da pokreće novu kampanju za preuzimanje pobunjeničkih oblasti oko Alepa na severu Sirije, čime su uništene nade za ponovno uspostavljanje primirja i dostavu humanitarne pomoći civilima koji su već ugroženi petogodišnjim građanskim ratom. U međuvremenu, Međunarodna grupa za podršku Siriji sastala se juče na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Posle neuspelih razgovora, ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov, pozvao je sirijsku opoziciju da preduzme korake ka kompromisu.

“Nastavićemo da radimo kako bi osigurali da se primirje održi. Bilo je pokušaja nekih naših kolega da predlože da bi vlada trebalo da preduzme neke unilateralne poteze ali smo mi insistirali i imamo podršku drugih, da bi opozicija trebalo takođe da preduzme neophodne korake i to na način da se spreči da Al Nusra i ISIS iskoriste situaciju. Mislim da postoji uzajamno razumevanje po tom pitanju ali da treba razraditi detalje.”

Sastanak je završen bez sporazuma. Medijator UN opisao ga je kao dugotrajan, bolan, težak i razočaravajući.

Državni sekretar Džon Keri izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti da se zalažu za dogovoreni sporazum i političko rešenje situacije.

“Ali mi ne možemo da budemo jedini koji se trude da drže ta vrata otvorenim. Rusija i sirijska vlada moraju da učine svoj deo ili to neće imati šanse. Pitanje je sada da li tamo postoji bilo koja šansa za napredak, jer jasno je da ne možemo više da nastavimo istim putem. Ti napori oduvek su zavisili od volje Rusije i potrebnih sredstava, da se usaglase i ukažu Asadovom režimu i njihovim partnerima, i zavisili od opozicije i njenih saveznika i volje da poštuju svoje obaveze.”

Američki obaveštajni zvaničnici izjavili su za Glas Amerike da bi Rusija mogla da se iskupi time što bi pozitivno radila na primeni političkog procesa ali je izrazio sumnju da je Moskva voljna da to učini. Zvaničnik koji je zahtevao anonimnost, naglasio je da bi jedini prihvatljivi ishod političkog procesa trebalo da bude odlazak sirijskog predsednika Bašara Al Asada sa vlasti. Uz sve veći skepticizam oko namera Rusije i Sirije da pronađu mirno, političko rešenje, postoji i strahovanje da će najnoviji napad snaga sirijske vlade na pobunjenički Alepo, učiniti dovoljno da promeni odnos snaga na terenu.

XS
SM
MD
LG