Linkovi

Američki senator predao Trampovo pismo Putinu


Američki senatori na sastanku sa ruskim kolegama u Moskvi, 6. avgust 2018.

Američki senator Rend Pol saopštio je u sredu da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uručio pismo američkog lidera Donalda Trampa, u kojem se poziva na više razgovora i razmena između dve zemlje.

Pol, republikanca iz Kentakija, je posle boravka u Moskvi poručio na Tviteru da mu je "bila čast što je uručio pismo predsednika Trampa administraciji predsednika Vladimira Putina".

Takođe je naglasio da je u pismu "naglašena važnost daljeg angažmana u nizu oblasti, među kojima su borba protiv terorizma, jačanje parlamentarnog dijaloga i nastavak kulturne razmene".

Iz Bele kuće je saopšteno da je pismo dato na Polov zahtev i da je u njemu "predsednik naveo teme o kojima je senator želeo da razgovara sa predsednikom Putinom".

Tramp i Putin su razmenili pozive za posete posle prošlomesečnog samita u Helsinkiju. Međutim, još nije zakazan novi susret, dok je Bela kuća saopštila da odlaže Putinovu posetu Vašingtonu do 2019. godine, do kada očekuje da će biti okončana istraga ruskog mešanja u američke predsedničke izbore, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Američkog predsednika su mnogi kritikovali posle konferencije za novinare na samitu u Helsinkiju, tokom koje je prihvatio Putinove demante da se Moskva mešala u američke izbore.

Tramp je po povratku u Vašington pokušao da pojasni svoje izjave, ističući da se Rusije jeste mešala, ali da su Malerova istraga i tvrdnja da mu je Moskva pomogla da pobedi "velika prevara".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG