Linkovi

Grejem: Tramp da kazni Rusiju zbog mešanja u izbore


Senator Lindzi Graham prisustvuje 53. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačka, 19. februara 2017.
Senator Lindzi Graham prisustvuje 53. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačka, 19. februara 2017.

Američki senator, republikanac Lindzi Graham iz Severne Karoline, rekao je u nedelju da zahteva od predsednika Donalda Trampa da preduzme akcije protiv Rusije zbog optužbi da se Moskva umešala u izbore koji su ga doveli na vlasti.

Zvaničnici američkih obaveštajnih službi rekli su Trampu da se Moskva trudila da utiče na birače hakovanjem mejlova demokrata i trolujući društvene mreže i sajtove, ali Tramp se trudi da umanji ulogu Rusije u minulim izborima.

Obraćajući se svetskim liderima, diplomatama i vojnim zvaničnicima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Graham je rekao da Kongres mora da se uključi i obezbedi da bude "posledica" zbog navodnog hakovanja.

"2017. će biti godina šutiranja Rusije u tur u Kongresu", rekao je Graham.

Osvrćući se na dolazeće izbore u Francuskoj i Nemačkoj ove godine i zabrinutost zbog mogućeg stranog mešanja, Graham je rekao: "Obećavam svakome u ovoj sali da će Kongres predzeti dugotrajnu i čvrstu istragu o onome što je Rusija uradila da podrije naše izbore, tako da je bolje da se pripremite kada krene u vašem smeru".

On je rekao da planira da predstavi dvopartijski potez za nove sankcije Rusiji i da se nada da će dobiti većinu od 75 glasova.

"Moj cilj je da to stavim na Trampov sto i nadam se se da će on prigrabiti ideju da kao lider slobodnog sveta treba da radi sa nama na kažnjavanju Rusije", rekao je Graham.

Iako su optužbe da je hakovanje bilo usmereno protiv demokrata, Graham je rekao "trebalo bi da imamo Član 5, koji predviđa da je napad na jednu partiju istovremeno napad na sve". Ovim je aludirao na NATO-ov Član 5, koji predviđa da je napad na jednu članicu Alijanse istovremeno napad na celu Alijansu.

"Moja najveća briga sa predsednikom Trampom... je da on nikada zaista nije pogledao kameri 'u oko' i rekao 'Iako je Demokratska stranka ta kojoj je naneta šteta ruskim mešanjem, ja sam sada lider slobodnog sveta i mogu da vas uverim da će platiti cenu dok sam ja 'na straži' zbog pokušaja da se umešaju u naše izbore'", rekao je Graham.

Konferencija je otvorena u petak kritikom Trampa koju je uputio drugi republikanski senator, Džon Mekejn iz Arizone, koji je i predsedavajući Komitetom za oružane snage i koji je rekao da "sve više i više mojih sugrađana izgleda da flertuje sa autoritarizmom i romantizira ga kao naš moralni ekvivalent".

Kasnije, odgovarajući na pitanje o ostavci Trampovog sekretara za nacionalnu bezbednost, Majkla Flina, zbog pogrešnog predstavljanja svojih kontakata sa Rusijom, Mekejn je rekao da je ta tema "nešto što pokazuje u mnogim aspektima da je ova administracija u neredu i da imaju puno posla pred sobom".

Mekejn, koji je u otvorenom sukobu sa predsednikom, dodao je da je Tramp "kontradiktoran sa samim sobom" u svojim izjavama i da su "neki od nas naučili da gledaju šta predsednik radi kao suprotnost onome što govori".

XS
SM
MD
LG