Linkovi

Rusi u SAD impresionirani Trampom


Najveći broj gradjana Brajtona Biča u Bruklinu, koji govore ruski, kažu da će glasati za republikanskog predsedničkog kandidata Dolanda Trampa na izborima u novembru. Oni ističu da su impresionirani njime. Kvalitete koje Trampovi protivnici zovu “pretnjom nacionalnoj bezbednosti” oni smatraju iskrenim i hrabrim.

Svi u Brajton Biču znaju Arija Kejgana. Taksisti, vlasnici restorana i drugi birači. On je oblasni lider Demokratske stranke u 45. distriktu u Bruklinu. I pošto je Brajton Bič republikansko uporište, on je neka vrsta političkog otpadnika - ali ga stanovnici poštuju.

Tokom primarnih izbora u aprilu, 80 odsto ovih gradjana je glasalo za Donalda Trampa i u novembru ishod verovatno biti isti.

“Amerikanci ruskog porekla jako vole Donalda Trampa, jer je on autsajder i ne predstavlja establišment. On nije dosadan. Ne povinuje se pravilima nije politički korektan niti uopšte vodi računa o tome šta kaže, već govori šta mu je na umu”, kaže Ari Kejgan.

Trampovi sledbenici potiču iz različitih kulturnih i socijalnih sredina, a razlozi zbog kojih ga podržavaju su takodje različiti.

“On ima sopstvene ideje. Ponekad one se ne poklapaju sa opštim gledištima, ali on kaže šta misli i možete da osetite da je jak čovek. Što se tiče Hilari Klinton ona je jednostavno predstavnik Demokratske stranke”, kaže Timur, stanovnik Bruklina.

“Činjenica da je on biznismen govori više nego u slučaju korumpiranih političara. Čovek koji je radio u biznisu bolje razume šta je ljudima potrebno”, ističe Lidija Bugleimova iz Bruklina.

Demokrata Kejgan kaže da Tramp samo govori ono što mu odgovara u datom trenutku. Medjutim, on vidi u čemu je privlačnost za rusku zajednicu:

“Generalno, dijaspora koja govori ruski je veoma nostalgična za liderima čvrste ruke. Tu ne govorim o Staljinu, već generalno o takvom stilu.”

Medjutim, neće svi u Brajtonu glasati za Trampa.

“Ne verujem u glasanje kao sistem. Neko je nekada rekao da je demokratija kada idioti izaberu pokvarene ljude. Zato sam anarhista. Priznajem da je od svih loših sistema, američki najbolji, ali I dalje nisam uveren”, smatra Stas Rabinovič.

Mada će ovaj deo Bruklina možda glasati za Trampa u novembru, država Njujork u celini tradicionalno glasa za demokrate.

XS
SM
MD
LG