Linkovi

Američki razarač sudario se sa tankerom, 10 mornara vodi se kao nestalo


Američki razačar Ju-es-es DŽon S. Mekejn pribižava se nosaču aviona Ju-es-es Kitihouk na ovoj fotografiji iz 2003. godine.
Američki razačar Ju-es-es DŽon S. Mekejn pribižava se nosaču aviona Ju-es-es Kitihouk na ovoj fotografiji iz 2003. godine.

Deset američkih mornara se vodi kao nestao nakon što se razarač Mornarice SAD, Ju-es-es DŽon S. Mekejn, sudario sa teretnim brodom istočno od Singapura, u blizini Malajskog prolaza.

Američka Sedma flota izdala je saopštenje rano u ponedeljak u kome se kaže da se razarač naoružan vodećim raketama sudario sa brodom koji je plovio pod liberijskom zastavom, Alnik MC, u 6.20 sati po lokalnom vremenu. Plovio je kao Singapuru u rutinsku posetu luci.

Mapa lokacije incidenta
Mapa lokacije incidenta

Mekejn je oštećen, kaže se u saopštenju, ali se kreće dalje ka luci na sopstveni pogon.

Sedma flota saopštava da je preduzima akciju potrage i spašavanja, zajedno sa lokalnim vlastima. Malezija je takođe poslala dva broda svoje mornarice kako bi se pridružila potrazi.

Predsednik Donald Tramp i senator DŽon Mekejn tvitovali su da se mole za mornare ovog broda. Brod je dobio ime po ocu i dedi senatora DŽona Mekejna, koji su obojica bili admirali.

Ovo je drugi sudar u kome je učestvovao neki brod američke Sedme flote u Pacifiku u poslednja dva meseca. Sedam mornara poginulo je u junu kada se Ju-es-es Fidžerald sudario sa teretnim brodom za prevoz kontejnera u vodama Japana.

Kapetan Fidžeralda smenjen je sa komandnog mesta, a drugi mornari će biti kažnjeninakon što je Mornarica utvrdila slabo moreplovstvo i propuste u osmatranju koji su doveli do sudara, saopštila je Mornarica prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG