Linkovi

Američki nosač aviona u Vijetnamu posle 43 godine


Američki nosač aviona "USS Karl Vinson" prilikom uplovaljavanja u vijetnamsku luku

Nosač aviona američke ratne mornarice posetio je vijetnamsku luku po prvi put nakon okončanja vijetnamskog rata 1975. godine.

Brod “USS Karl Vinson” na nuklearni pogon usidren je u centralnom vijetnamskom lučkom gradu Da Nang, u okviru petodnevne posete.

Poseta je usledila u vreme kada Kina, koja polaže pravo na većinu površine Južnokineskog mora, ojačava vojno prisustvo na arhipelagu Parasel. U Arhipelagu Spretlis, pomorskoj teritoriji na koju Vijetnam takođe polaže pravo, Kina je do sada izgradila sedam veštačkih ostrva sa svojim objektima,

“Mislim da poseta broda “USS Karl Vinson” pokazuje našu posvećenost partnerstvu sa VIjetnamom i dramatičan napredak u izgradnji bilateralnih odnosa. Takođe, mislim da ova poseta pokazuje snažnu posvećenost Amerike indopacifičkom regionu. Dokle god bude postojao ovaj zajednički interes, koji će napredovati, SAD i Vijetnam deliće širok spektar interesovanja uključujući želju da održe mir, prosperitet, neometanu trgovinu i slobodu plovidbe od koje zavisi budućnost ekonomije regiona.”, izjavio je američki ambasador u Vijetnamu, Den Kritenbrink.

Najavljeno je da će posada nosača, koja broji 6000 mornara, posetiti centar za pomoć osobama izloženim “narandžastom agensu”, toksičnoj mešavini herbicida korišćenoj tokom rata širom zemlje od strane vojske SAD, kao i jedno sirotište.”

Takođe su najavljeni košarkaški i fudbalski mečevi sa lokalnim meštanima, a mornarički bend će održati koncert.

Iako je ovo prvi put da se američki nosač aviona usidrio u vijetnamskoj luci, zbog sve boljih veza dva bivša ljuta protivnika manji brodovi američke ratne mornarice sve su češći posetioci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG