Linkovi

Rusija borbene avione SAD tretira kao mete


Arhiva - Super Hornet poleće sa nosača aviona Ju-es-es Nimic, 26. oktobra 2016.

Rusija je saopštila da će ubuduće tretirati avione SAD i njihovih saveznika kao mete, na području zapadno od Eufrata. Ova odluka donta je nakon što je američki borbeni avion oborio borbeni avion sirijskog režima.

Ruski zvaničnici rekli su i da će prekinuti sa upotrebom takozvane “vruće linije” koja je sprečavala da američki avionic budu slučajno pogođeni.

Uprkos saopštenju ruske strane, načelnik Generalštaba američke vojske Džozef Danford kaže da zvaničnici pokušavaju da se dogovore kako da spreče potencijalne incidente sa smrtnim ishodom. Danford je podsetio da je i Rusija isticala kako je njen cilj isti kao i američki - da pobedi Islamsku državu u Siriji.

Sirijski avioni ranije su bombardovali snage koje podržava koalicija predvođena SAD, a koje se bore protiv Islamske države u blizini grada Tabe, na šta je komanda SAD odgovorila obaranjem sirijskog aviona. Nema informacija o sudbini pilota ili drugim žrtvama.

Ranije, sirijske snage napale su koalicione borce u gradu Đa'Dinu, ranivši jedan broj boraca i potisnuvši ih iz grada. Koalicioni avioni opazili su prorežimske snage kako napreduju ka Đa'Dinu.

Koalicija je kontaktirala ruske komandante kako bi se postavila "deeskalaciona linija", sa ciljem sprečavanja pogoršanja borbi.

Pentagon saopštava da su njegove akcije u nedelju u skladu sa pravilima službe i zajedničke samoodbrane koalicionih snaga.

Pentagon saopštava da je misija koalicije u Siriji i Iraku da porazi Islamsku državu.

"Koalicija ne traži borce sirijskog režima, Ruse ili prorežimske borce, ali neće se ustručavati da odbrani koalicione ili snage partnera od bilo koje pretnje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG