Linkovi

Starosedeoci SAD ulažu nade u obrazovanje


Predsednik Obama za vreme proslave u rezervatu "Uspravna stena" u Severnoj Dakoti 13. juna 2014.
Predsednik Obama za vreme proslave u rezervatu "Uspravna stena" u Severnoj Dakoti 13. juna 2014.

Ranije ove godine, Barak Obama je postao tek četvrti predsednik koji je tokom svog mandata posetio indijanski rezervat.

Obama je obišao Stending Rok, odnosno Uspravnu stenu, rezervat koji se prostire na površini većoj od 800 hiljada hektara, u državama Severna i Južna Dakota. U sklopu priprema Bele kuće za organizaciju godišnje plemenske konferencije, koja počinje 3. decembra, novinarka Glasa Amerike, Aru Pande posetila je Uspravnu stenu i razgovarala sa njenim stanovnica o njihovim nadama za budućnost:

Skoro 100 kilometara udaljen od najbližeg grada, u sred blagih padina i livada na kojima pase stoka, ovo maleno područje, na kojem živi manje od hiljadu stanovnika, nije mesto u kojem bi ste očekivali posetu predsednika.

“Odrasla sam ovde u Kenon Bolu, i porodica mi je odavde I to je bilo nestvarno“, kaže Rendi Dogskin.

Ona se seća trenutka kada su predsednik i prva dama posetili Stending Rok i obećali da će unaprediti život američkih Indijanaca.

“Hajde da udružimo snage i poboljšamo škole, jer deca zaslužuju najbolje moguće obrazovanje“, poručio je tada predsednik Obama.

U junu, Obama je razgovarao sa učenicima osnovne škole u Kenon Bolu. Tokom posete, rekao je da su mogućnosti za bolje školovanje i ekonomski razvoj ključni elementi za jačanje plemenskih zajednica.

Ta poruka se svidela tamošnjim roditeljima, koji su se hladnog novembarskog dana okupili u školi da nauče decu kako da prave snežne kugle.

Majka dvoje dece Keli Ajutapi smatra da deci treba pružiti više mogućnosti:

“Nema mnogo toga u rezervatu. Nemamo pristup mnogim stvarima“.

Članica školskog odbora Sju Isbel kaže da su očigledno potrebna veća finansijska sredstava, jer je škola izgrađena tridesetih godina prošlog veka:

Imamo buđ, a na mnogim mestima curi voda. Tavanica prokišnjava. Stalno nešto popravljamo“.

Stanovnici mesta Kenon Bol, poput Rendi Dogskin smatraju da bi bolja školska zgrada za 100 učenika, pomogla povećanju morala omladine. Trenutno, ta škola ima jedan od najvećih procenata američkih đaka koji odustaju od školovanja.

“Jednog dana će postati naši lideri, pa želimo da im pružimo mogućnosti da shvate da je život u rezervatu težak, ali da ima i mnogo toga dobrog“.

Svi se nadaju da je tu poruku predsednik Obama po povratku iz Stending Roka preneo i u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG