Linkovi

Američki fudbal opasan za mozak?


Ilustracija sinapsi u mozgu
Ilustracija sinapsi u mozgu

Tokom poslednjih godina uočeno je drastično smanjenje broja dece koja igraju američki fudbal. Jedan od glavnih razloga je strah od povreda mozga zbog stalnog udaranja zaštitnom kacigom o kacigu. Jedna nova studija je još jedan dokaz da preterano igranje američkog fudbala izaziva ozbiljna oštećenja mozga igrača.

U banci mozgova naučnici proučavaju traumatsku povredu mozga koja se naziva hronična traumatska encefalopatija ili CTE. Ona je izazvana pomeranjem moga unutar lobanje zbog udaraca. Istraživači su proučavali mozgove više od stotinu profesionalnih, koledž i srednjoškolskih igrača američkog fudbala.

Kreće se unapred, ubrzava, usporava ali takođe rotira, što zapravo izaziva da se mozak unutar lobanje izdužuje i rasteže i to rastezanje dovodi do pritiska snažne fizičke sile na pojedinačne nervne ćelije, posebno na neurone i aksone.”, kaže En Meki sa Bostonskog univerziteta.

Takodje, svako sudaranje glavom razdvaja tau proteine koji stvaraju oklop oko neurona. Što je više udaraca, šteta je veća. Istraživački tim doktorke Meki pronašao je dokaze CTE-a u svim osim jednog mozga od 111 igrača NFL lige koji je proučavao, kod 90 odsto koledž igrača i kod 20 odsto srednjoškolskih igrača.

“Pod nenormalnim okolnostima, kao posle povrede u kojoj su nervne ćelije oštećene, gde je postojala velika sila, postoji rastezanje nervnih ćelija, što znači da se tau protein odvaja sa mikrotubula i počinje da se gomila na dnu ćelije.”

Te naslage mogu da izazovu gubitak memorije i promene ponašanja, ličnosti i raspoloženja, kao što je depresija povezana sa bolešću.

“Možemo da vidimo prorede u blizini hipokampusa, koji je deo mozga važan za učenje i memoriju, a možemo da vidimo nestajanje i na drugim delovima. Ustanoviti tako nešto kod veoma mladog pojedinca je zaista potresno.”

Doktorka Meki kaže da kacige pružaju delimičnu zaštitu ali da će svako ko koristi glavu u sportu, pretrpeti neko oštećenje.

“Kacige su samo deo rešenja. One nikada neće biti rešenje za CTE. One mogu da ublaže posledice, umanje verovatnoću ali će uvek postojati rizik jednom kada imate kontakt glavom o glavu.”

Meki i njene kolege sada tragaju za načinima da se uspostavi dijagnoza CTE-a pre nego što igrač umre, kao i za lekovima koji bi mogli da tretiraju bolest.

XS
SM
MD
LG