Linkovi

Američke snage pod vatrom u Siriji


Arhiva - Američki vojnik stoji na oklopnom vozilu u selu Darbaija, na severu Sirije, 29. april 2017.

Američke snage odgovorile su na vatru prošle sedmice nakon što su na njih učestalo pucali pobunjenici u oblastima u severnoj Siriji, koje kontrolišu snage koje podržava Turska.

Odbrambeni zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su se snage koalicije predvođene SAD našle pod vatrom "u više slučajeva" od "nepoznatih grupa". Armijski general DŽoe Skroka, portparol vojske u Bagdadu, kaže da nije bilo žrtava niti štete na opremi tokom tih incidenata.

"Stupili smo u kontakt sa Ankarom i drugim stranama kako bi se obratili pažnju na tu opasnost", rekao je za Glas Amerike portparol Sekretarijata za odbranu, Erik Pon.

Pon kaže da će koalicione snage nastaviti da patroliraju u oblasti koju kontrolišu od Turske podržan Manbiđ vojni savet i da će se braniti od svake pretnje.

"Koalicione snage su tamo da nadziru, odvraćaju opasnost i da obezbede da sve strane ostanu fokusirane na zajedničkog neprijatelja i najveću pretnju po regionalnu i svetsku bezbednost, ISIS", rekao je on, što se odnosi na grupu Islamska država. "Snažno apelujemo na sve strane da ostanu fokusirane na poražavanje ISIS-a".

Mnoge snage koje podržava Turska protivnici su sirijskog predsednika Bašara al Asada i sukobljavaju se sa kurdskim borcima iz Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koje se takođe bore protiv militanata Islamske države.

Ne postoje dokazi da su turske snage bile umešane u napad, tvrde zvaničnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG