Linkovi

Američke diplomate napustile Rusiju, Julija Skripal se oporavlja


Autobusi sa američkim diplomatama napuštaju ambasadu u Moskvi, 5. april 2018.
Autobusi sa američkim diplomatama napuštaju ambasadu u Moskvi, 5. april 2018.

Šezdeset američkih diplomata, koje je Rusija proterala posle slične odluke Vašingtona, napustile su u četvrtak sa porodicama ambasadu u Moskvi.

Tri autobusa napustila su američku ambasadu i zaputila sa ka aerodromu nakon što je istekao rok koji je Moskva dala diplomatama da napuste zemlju.

Od trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije, u Engleskoj, za koje Britanija okrivljuje Rusiju, veći broj zemalja odlučio je da protera ruske diplomate, na što je Kremlj odgovorio recipročnim merama, odbacujući optužbe Londona.

Bivši dvostruki agent i njegova ćerka pronađeni su onesvešćeni na jednoj klupi u gradu Solsberiju, a britanske vlasti saopštile su da je napad izveden nervnim gasom sovjetske proizvodnje.

Odnosi između Rusije i Zapada su se od tada znatno zaoštrili, a više od 150 diplomata proterano je iz Sjedinjenih Država, zemalja članica Evropske unije i NATO-a i drugih država.

Međutim, britanska vlada je primorana da brani optužbe na račun Rusije, nakon intervjua sa jednim od glavnih britanskih naučnika koji je rekao da on i njegove kolege iz vojne laboratorije nisu utvrdili da je nervni gas, kojim je izvršen napad, proizveden u Rusiji.

Potvrdio je ipak da je reč o agensu "novičok", koji je razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu i istakao da samo "državni akteri" imaju kapacitet da rukuju njime. Međutim, Kremlj je iskoristio njegovo priznanje u informacionom ratu koji vodi protiv Londona.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je u govoru na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi, u četvrtak, rekao da je trovanje "iscenirani izgovor za nezabeleženo proterivanje ruskih diplomata, sa ciljem da se Rusija demonizuje".

Rusija je zatražila i održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak. Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Dmitrij Poljanski, tvitovao je uoči sednice: Veoma je verovatno da će na sednici saveta biti trenutak istine. Oni koji šire laži o navodnoj ruskoj umešanosti u trovanje u Salsburiju moraju da razumeju da takvo neodgovorno ponašanje ima cenu. Mi nemamo ništa da krijemo".

Britanska ambasadorka Karen Pirs rekla je da nije videla tvit ruskog diplomate, ali je poručila da je Britanija uverena u svoj stav i da čeka rezultate analize nezavisnih stručnjaka Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja.

Julija Skripal: Svakog dana sam jača

Julija Skripal u četvrtak se prvi put obratila javnosti. navodeći da se "oseća prilično dezorjentisano" zbog celog slučaja.

Yulia Skripal (Facebook)
Yulia Skripal (Facebook)

​"Probudila sam pre više od nedelju dana i drago mi je što sam jača svakog dana. Zahvalna sam zbog interesovanja i mnogih poruka dobre volje koje sam primila", navela je 33-godišnja Julija u saopštenju, koje je izdala policija u Londonu.

"Nadam se da ćete poštovati moju i privatnost moje porodice tokom perioda oporavka", istakla je Skripal i zahvalila se osoblju bolnice i ljudima koji su pritekli u pomoć dok "smo i ja moj otac onesposobljeni".

Skripalovi su posle napada bili u kritičnom stanju, ali je bolnica saopštila 29. marta da se Julija oporavlja, dok je njen otac i dalje u kritičnom stanju, na jedinici za intenzivnu negu.

Ruska državna televizija i agencija Interfaks preneli su ranije u četvrtak da je Julija telefonom razgovarala sa svojom rođakom Viktorijom Skripal u Rusiji i da joj je rekla da se ona i njen otac oporavljaju i da očekuje da će uskoro napustiti bolnicu.

"Sve je u redu, sve se može popraviti, svi se oporavljaju i živi su", navodno je Julija rekla u telefonskom razgovoru. Ruska državna televizija saopštila je da ne može da garantuje autentičnost citata.

XS
SM
MD
LG