Linkovi

Američke vojne jedinice stigle u Poljsku


Američki tenkovi i druga vojna vozila ušli su danas iz Nemačke u jugozapadnu Poljsku, na putu ka Žaganu, gde će biti stacionirani. Rusija je izrazila zabrinutost povodom toga.

Prvi kontingent američkih vojnika stigao je danas u Poljsku, gde su svečano dočekani uz pozdrav američkog brigadnog komandanta koji je rekao da će vojnici odmah krenuti na dužnost.

“Naši vojnici će u narednih nekoliko dana pokazati svoje borbene sposobnosti kada budu počeli sa obukom na obližnjim streljanama. To što smo sada ovako brzo stigli pokazuje da radimo kao tim, ne samo u okviru naše neumorne američke vojske, već i kao savezničke zemlje – tim timova – nema te prepreke koja je prevelika, nema te razdaljine koja je predaleko kada se pokaže potreba da je pređemo“, rekao je brigadni komandant treće oklopne borbene brigade, četvrte pešadijske divizije Kristofer Nori.

U Poljskoj će biti raspoređeno više od 3.000 američkih vojnika, što će biti najveće prisustvo vojske u toj zemlji od kraja Hladnog rata.

Američka oklopna brigada koja se sastoji od vojnika, 87 tenkova i više od 500 vozila, osim u Poljskoj biće raspoređena u još šest država članica NATO-a - Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj.

Administracija predsednika Obame je 2014. naredila ovu misiju, kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini.

U Moskvi, s druge strane tvrde da je ovim ugrožena Rusija. Ove akcije ugrožavaju naše interese i bezbednost, posebno jer se to tiče treće strane, koja jača vojno prisustvo u blizini naše granice, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

XS
SM
MD
LG