Linkovi

Nove mere za podsticaj privrede?


Ben Bernanki, šef američke Centralne banke
Ben Bernanki, šef američke Centralne banke

Predstavnici Federalnih rezervi počeli dvodnevne sastanke na kojima će odlučiti da li će preduzeti nove mere za podsticanje ekonomije SAD.

Zvaničnici američke Centralne banke sastaju se u Vašingtonu kako bi razmotrili da li je potrebno uvodjenje novih mera da bi se unapredio ekonomski razvoj i smanjila uporno visoka stopa nezaposlenosti.

Predstavnici Federalnih rezervi razmatraće svoje opcije danas i sutra, pre nego što objave da li će preduzeti nove mere za podsticanje najveće svetske ekonomije.

Američka privreda je od aprila do juna porasla za samo 1,5%, dok stopa nezaposlenosti već 41 mesec za redom stoji iznad osam procenata, što je neobično visok nivo.

Američki ekonomisti su podeljeni u ocenama da li će Centralna banka reagovati odmah ili sačekati do septembra, pošto prikupi više informacija o ekonomskim trendovima u SAD.

Vlada će u petak objaviti podatke o nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta. Dan ranije, Federalne rezerve razmotriće moguću direktnu kupovinu obveznica španske i italijanske vlade, kako bi pomogli da se smanje troškovi pozajmljivanja prezaduženih vlada u Madridu i Rimu.
XS
SM
MD
LG