Linkovi

Sve manje katolika među Hispancima


Sestra Silija Sid
Sestra Silija Sid

2010. godine, 67 odsto američkih Hispanaca izjasnilo se da su katolici, ali 2013. godine taj broj je pao na 55 odsto.

Skoro trećina američkih katolika potiče iz Latinske Amerike, prema rezultatima najnovijeg istraživanja centra PJU. No, u istom izveštaju se ukazuje da je visoka stopa vernika koji napuštaju crkvu. U Njujorku, drugom odredištu papine posete Sjedinjenim Državama, Glas Amerike posetio je pretežno hispansku crkvu, koja sledi papino verovanje da vernici treba u potpunosti da se posvete veri.

Čak i radnim danom posle podne, službi na španskom jeziku u crkvi svete Elizabete, prisustvuju vernici. Više od polovine Amerikanaca, hispanskog porekla smatraju se katolicima. Većina parohijana čini novodošle iz pretežno katoličkih zemalja Latinske Amerike.

Skoro 90 odsto Amerikanaca hispanskog porekla ima veoma lepo mišljenje o papi Franji. Časna sestra, Silija Sid, smatra da papa razume problem došljaka jer i sam sin imigranata.

“Poznaje borbu mnogih različitih nacionalnosti, i zemalja, i shvata kroz šta svi oni prolaze. Ulažem veliku nadu u njega, i drago mi je što je posetio ovaj grad, jer se u njemu mešaju brojne kulture.

Ali skoro četvrtina Amerikanaca hispanskog porekla sada se smatra bivšim katolicima. Neki se pridružuju Evangelističkoj i Pentekostalnoj crkvi, dok drugi se jednostavno udalje od Katolicizma.

Otac Ambioriks Rodriges, poreklom iz Dominikanske republike, odrastao je u zajednici na Menhetnu, gde je sada sveštenik. Veruje da papa Franja ima rešenje. Predstavnik Svete stolice je posavetovao duhovne vođe da se povezuju sa vernicima i izvan crkvenih zidova.

Rekao nam je da više ne možemo da sedimo samo u crkvi, u samo-izolaciji, i brinemo ko su naši vernici i ko će nam doći. Naprotiv, treba da se družimo sa ljudima izvan crkve. “

Odlazak mnogih Hispanaca najvidljiviji je kod mlađih generacija. Danas, mnogi ispod 30 godina života, ukazuju da su neopredeljeni.
Međutim, papina iskrenost dopada se mladom verniku Alijasu :

“ Ako se parohijani izgovaraju : ‘ Ne razumete me, ‘ ‘ Suviše je komplikovano, ‘ ili ‘ Umoran sam od tradicije, ‘ papa odgovara : ‘ Znate šta, ja nastavljam da napredujem. ‘”

Alijas veruje da činjenica da papa koristi društvene medije za povezivanjem sa mladom generacijom zadržava njihovu pažnju i zainteresovanost :

Mladi su svet budućnosti. Oni će održati crkvu, oni je i sada drže. Zbog njih treba biti iskren. Ukoliko ne utičete na mlade i ne privučete ih, izgubićete mnogo parohijana, jer tu sve počinje. “

XS
SM
MD
LG