Linkovi

Američki studenti padaju na svetskom testu pismenosti


Šta američki studenti znaju o geografiji, životnoj sredini, demografiji, američkoj spoljnoj politici, nedavnim međunarodnim događajima i ekonomiji? Da bi odgovorili na to pitanje, Nacionalno geografsko društvo i Savjet za spoljnopolitičke odnose su prošle godine sproveli istraživanje. Da je u pitanju bio test, veći dio studenata ne bi položio.

U anketi je učestovovalo hiljadu mladih, od 18 do 26 godina, koji trenutno pohađaju ili su pohađali koledž ili univerzitet u Sjedinjenim Državama. Pitanja su bila formulisana da testiraju osnovno razumjevanje svijeta i američke uloge u njemu. Prosječan rezultat od samo 55 odsto nije bio ohrabrujući.

“Nema alternative za uspješan i uređen svijet u kojem Sjedinjene Države imaju veliku ulogu. Međutim, moramo da imamo mlade muškarce i žene spremne da preuzmu te značajne uloge i ovo istraživanje pokazuje da ih nema u dovoljnom broju ili proporcijama da ispune te potrebe”, navodi Ričard Has iz Saveta za spoljnopolitičke odnose.

Da li ugovor obavezuje Sjedinjene Države da brane Japan u slučaju napada? Samo 28 odsto studenata je odgovorilo potvrdno na to pitanje, dok je samo 30 odsto znalo da američki Kongres ima ovlašćenje da objavljuje rat. Dobre vijesti? Iako je zabilježila loše rezultate na kvizu, većina testiranih je navela da želi da sazna više o svijetu i da smatra da je to važno.

“Pokušavamo da utvrdimo kako da dopremo do mladih ljudi zato što kažu da žele da znaju više, i mi hoćemo da im u tome pomognemo. Ne možemo jednostavno da očekujemo od svih njih da uzmu novine ili čitaju časopis”, kaže Suzan Goldberg iz Nacionalnog geografskog društva.

Anketari razvijaju programe za društvene medije. Cilj je, kako navode, ne samo da ukažu na ono što studenti ne znaju, već i da pronađu način da im prenesu željene informacije, da bi bili aktivni građani i informisani birači.

XS
SM
MD
LG