Linkovi

Vučić: Nema napretka bez pomoći SAD


Senator Džon Mekejn u poseti izbegličkom centru u Šidu, 12. februar 2016.
Senator Džon Mekejn u poseti izbegličkom centru u Šidu, 12. februar 2016.

Beograd su danas posetila dva američka senatora - Džon Mekejn i Bob Korker, kao i delegacija američkog Kongresa, a razgovori sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem vođeni su situaciji u regionu, migrantskoj krizi, odnosima dve zemlje.

Američki senator Džon Mekejn i delegacija američkog Kongresa posetili su danas Srbiju, a posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem Mekejn je rekao da je razgovor vođen o napretku ostvarenom u normalizaciji odnosa Beograda sa Kosovom i poboljšanju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom.

Na konferenciji za novinare, republikanac Mekejn je izjavio da će se posle predsedničkih izbora u SAD krajem ove godine, spoljna politika te zemlje promeniti i dodao da će se to odnositi i na Srbiju i region. Govoreći o eventualnom članstvu u NATO, Mekejn je rekao da je to pitanje o kojem odlučuju Srbija i srpski narod.

"Zabrinut sam da će kriza koja pogađa Bliski istok i ceo svet, uzrokovati da sve nacije budu uključene na ovaj ili onaj način. Trenutno je Srbija uključena u veliki humanitarni napor. I to veoma cenimo. Vidim ulogu Srbije prvenstveno u mirovnim operacijama, a sve što bi bilo više od toga, zavisiće od odluke vlade i naroda", rekao je Mekejn.

Premijer Srbije je rekao da je Mekejna i ostale članove delegacije američkog Kongresa zamolio da pomognu u očuvanju mira na Zapadnom Balkanu, jer je to ključ ekonomskog napretka. Vučić je rekao da se bez podrške SAD ne može opstati na evropskom putu, niti napredovati u ekonomiji, a cilj Srbije je da ima odlične odnose sa SAD i drugim svetskim silama, izjavio je Vučić.

"Onaj ko misli da bez podrške Sjedinjenih Država može da ostane i opstane na evropskom putu, onaj ko misli da može da napreduje ekonomski bez podrške i dobrih odnosa sa Sjedinjenim Državama, onaj ko misli da može da se ponaša bahato i da objašnjava svetu kako su SAD ništa, a mi smo ne znam šta – ja mislim da je neodgovorno i neozbiljno ponašanje", poručio je srpski premijer.

Beograd je danas posetio još jedan američki republikanski senator - Bob Korker, koji je posle sastanka sa premijerom Vučićem izjavio da veoma ceni kako se Srbija ponaša kada je reč o odnosu prema izbeglicama.

"Razumem ovaj region – imate prijateljske odnose sa SAD, sa Evropskom unijom, a imate i prijateljske odnose sa Rusijom, jer je to vaše susedstvo u kome živite. Mi vidimo Srbiju kao mesto stabilnosti i znamo da ako je Srbija stabilna, i ceo region je stabilan", istakao je Korker.

Posle susreta sa Korkerom Vučić je istakao da je strateški cilj Srbije je da postane članica Evropske unije, i dodao da je Srbija zahvalna SAD na podršci. On je ocenio da će stabilnost Srbije i regiona biti povećana dolaskom velikih i moćnih američkih kompanija, koje će onda privući i kompanije iz drugih delova sveta, istakao je Vučić.

XS
SM
MD
LG