Linkovi

Kongresmeni SAD zadovoljni napretkom Srbije


Premijer Srbije Mirko Cvetković sa delegacijom Donjeg doma američkog Kongresa
Premijer Srbije Mirko Cvetković sa delegacijom Donjeg doma američkog Kongresa

U Beogradu je boravila delegacija Donjeg doma američkog Kongresa koja je sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovarala o odnosima Beograda i Vašingtona. U razgovorima je ocenjeno da je Srbija napravila veliki napredak na svim poljima i da će se američka strana založiti za ubrzanje procesa evrointegracija Srbije.

Delegacija Donjeg doma Kongresa SAD, koju predvodi kongresmen Vilijam Delahant iz Masačusetsa, razgovarala je danas u Beogradu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i tom prilikom američki kongresmeni su, uz ocenu da je evidentan napredak koji je Srbija postigla u poslednjih nekoliko godina na svim poljima, istakli da će se založiti za ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Vlade na sastanku je konstatovano da su ekonomski odnosi dveju država dobri ali da postoji još mnogo mogućnosti za njihovo unapređenje, a premijer Cvetković je istakao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga kao i dalje jačanje sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

U Skupštini Srbije delegacija američkog Kongresa razgovarala je sa Vlajkom Senićem, predsednikom skupštinske Grupe prijateljstva sa SAD i nekoliko članova ove Grupe. Vilijem Delahant je pozdravio osnivanje Grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije i istakao da je to veoma primećeno u Kongresu, saopšteno je iz parlamenta.

Vlajko Senić je istakao je ulogu i doprinos skupštine u produbljivanju i poboljšanju sveukupne saradnje dve zemlje. Senić je dodao da Grupu prijateljstva sa SAD čini 29 članova, kao i da će razmena iskustvava narodnih poslanika i američkih kongresmena doprineti i saradnji izvršnih vlasti dve zemlje.

Delegacija američkog Kongresa razgovarala je danas i sa ministrima za za nauku i tehnološki razvoj i ekonomiju – Božidarom Đelićem i Mlađanom Dinkićem, a tokom susreta sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem izraženo je obostrano zadovoljstvo nivoom saradnje u oblasti odbrane koja, kako smatraju, predstavlja najbolji deo ukupnih odnosa SAD i Srbije.

XS
SM
MD
LG