Linkovi

Američkim investitorima najvažnija predvidivost poreskih propisa


Panel o poreskom sistemu Srbije u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, u hitelu Hilton, u Beogradu, 7. juna 2018.
Panel o poreskom sistemu Srbije u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, u hitelu Hilton, u Beogradu, 7. juna 2018.

Američkim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju, najvažnija je predvidivost poredskih propisa i njihova dosledna primena, što se u poslednjih godinu dana pogoršalo, rečeno je u četvrtak na panelu posvećenom reformi poreskog sistema Srbije koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

To je, kako smatraju u Američkoj komori, pre svega posledica toga što prilikom donošenja novih propisa nisu organizovane javne rasprave.

"Skoro tri četvrtine - 73 odsto članova Američke privredne komore izjasnilo se da im je predvidivost propisa i doslednost u primeni elemetarna pretpostavka za nova ulaganja u Srbiji", rekla je predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović.

Govoreći o transformaciji koja je započeta 2015. godine, direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković je istakla da je glavni cilj tih promena da se klijentima olakša plaćanje obaveza i da se uspostavi takav odnos da oni ne pokušavaju da izbegavaju obaveze, već da dobrovoljno plaćaju porez.

Kao primer dosadašnje prakse, navela je da mnogi sedište svojih firmi sele na Kosovo, pošto ono nije pod kontrolom Poreske uprave Srbije. Oni "pokušavaju da od Kosova naprave nekakav poreski raj", rekla je Marković i poručila da je danas prošlo vreme neplaćanja poreza.

Ona je podsetila da Poreska uprava, pored svog primarnog posla, obavlja čak 26 dodatnih aktivnosti koje je dobijala tokom vremena po različitim zakonima, da je broj filijala smanjen sa 178 na 78 i da treba da dodatno bude smanjen na oko 40, kao i da je broj zaposlenih prepolovljen - sa oko 10.000 na 5.200.

Tanja Unguran iz Odbora za finansije i poreze u Američkoj privrednoj komori, ocenila je da je jedan od osnovnih problema poreskih obveznika i Poreske uprave neujednačenost u primeni poreskih propisa.

"Postizanje jednoobraznosti u primeni propisa zahteva vreme, a sada to rešavamo tako što sučeljavamo inspektore da razmenom argumenata dođu do jedinstvenog stava", odgovorila je Dragana Marković podsećajući da su inspektori samostalni u svom radu i da im niko ne može naložiti kako da se ponašaju, već da na ovaj način međusobno sami sebe dovode do ujednačavanja prakse.

Marković je rekla da će se postepeno skraćivati rok za povraćaj PDV. Iznela je i podatak da nikada više novca od PDV-a nije vraćeno nego prošle godine - 23 milijarde, kao i prvih meseci ove godine. "To su ogromne cifre i one izuzetno rastu", rekla je Marković.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju preko 100.000 građana Srbije i koje su ukupno u zemlju investirale 14 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG