Linkovi

Američki specijalac 28. decembra pred Višim sudom u Beogradu


Arhiva - Tim američkih "mornaričkih foka" u akciji u Iraku, 2006.
Arhiva - Tim američkih "mornaričkih foka" u akciji u Iraku, 2006.

Pripadnik elitne jedinice "mornaričke foke", Danijel Dejvid Korbet, i još trojica srpskih državljana, koji se terete za nedozvoljeno nošenje oružja, pojaviće se na suđenju koje je zakazano za 28. decembar pred Višim sudom u Beogradu.

Korbet bi trebalo da na suđenje bude doveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od hapšenja 31. januara ove godine. Pred sud bi trebalo da izađu i građani N. V, N. P. i N. A, prenose beogradski mediji.

Okrivljeni bi na pripremnom ročištu trebalo kratko da se izjasni o krivici i trebalo bi da bude utvrđeno koji će se još dokazi izvoditi na suđenju. U nastavku, sud bi trebalo da zakaže početak suđenja, koje će nadalje biti javno i tokom kog će okrivljeni moći da iznesu svoju odbranu.

Svi se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Korbet je 31. januara uhapšen u jednom stanu na Novom Beogradu i tom prilikom je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem, i od onda je u pritvoru. Kako su tada pisali mediji, on je bio zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik "Tima 6", elitne jedinice američkih marinaca poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega. Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije - DEVGRU.

XS
SM
MD
LG