Linkovi

Američki sekretar za odbranu počinje posetu Kini dok tenzije rastu


Američki sekretar za odbranu, Džim Matis, prima buket cveća nakon što je stigao na aerodrom u Pekingu, Kina, 26. juna 2018.

Američki sekretar za odbranu, Džim Matis, sastao se prvog dana svoje posete Kini sa zvaničnicima te države u sredu, što je deo napora da se pospeši dijalog o bezbednosti, dok američko-kineske tenzije rastu.

Matis, prvi šef Pentagona koji posećuje Kinu od 2014. godine, trebalo bi da se prvo sastane sa svojim kineskim kolegom, ministrom odbrane Veiom Fengeom.

Kasnije tokom dana, trebalo bi da se sastane sa najvišim kineskim zvaničnicima, moguće i sa predsednikom Ši Đinpingom.

Matis, bivši marinski general, oštar je kritičar kineskih vojnih poteza u Južnom kineskom moru. SAD su čak povukle poziv Kini da se pridruži multinacionalnim pomorskim vežbama, koje će početi tokom Matisove posete, i koje uznemiravaju Kinu.

Ovo putovanje događa se u uslovima spiralnih tenzija između Pekinga i Vašingtona i po pitanju trgovine. Peking je takođe sumnjičav i u pogledu američkih namera prema samostalnom i demokratskom Tajvanu, koga naoružavaju Sjdinjene Države, dok Kina smatra to ostrvo delom svoje teritorije.

Govoreći pred put, Matis je rekao da očekuje "otvoreni dijalog".

Kad je Matis stigao, kineski državni mediji javili su da će formacija kineskih brodova održavati svakodnevne borbene vežbe, više od nedelju dana, u vodama u blizini Tajvana i da se odvijaju vežbe kineskih vazdušnih snaga u blizini tog ostrva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG