Linkovi

Američki ministar odbrane Džejms Matis dolazi u Hrvatsku


Arhiva - Sekretar za odbranu SAD, Džejms Matis.
Arhiva - Sekretar za odbranu SAD, Džejms Matis.

Američki ministar odbrane Džejms Matis, nakon samita NATO u Briselu, dolazi u zvaničnu posetu Hrvatskoj, kako bi učestvovao na posebnom sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Posebnim sastankom ministara odbrane Američko-jadranske povelje, u petak, 13. jula, predsedavaće šef Pentagona Matis, ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, uz ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića, navodi se u saopštenju.

"Očekuje se da će ministri odbrane razgovarati o jačanju prisustva SAD na prostoru jugoistočne Evrope, koracima koje je potrebno preduzeti u cilju ubrzanja integracija preostalih država aspranata iz jugoistočne Evrope u Nato, bezbednosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi i pravednoj raspodeli tereta odbrambenih izdvajanja između SAD i Evrope", navodi se u saopštenju.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD, a njoj su 2008. pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine, i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti, podsećaju mediji.

XS
SM
MD
LG