Linkovi

Kritike na račun američkih fudbalerki posle rekordne pobede na SP


Američka fudbalerka Aleks Morgan u utakmici protiv Tajlanda na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Članice američke ženske fudbalske reprezentacije postigle su 13 golova u utakmici sa Tajlandom, svojoj prvoj na Svetskom prvenstvu 2019. koje se održava u Francuskoj. Tako su postavile rekord – najviše golova bilo u ženskoj ili muškoj utakmici na nekom svetskom kupu.

Aleks Morgan je postigla pet golova – i time se izjednačila sa svojim sunarodnicom Mišel Ejekrs koja je taj rekord postavila 1991. godine, na Svetskom prvenstvu u Kini. Deset golova datih u drugom poluvremenu su takođe rekord za Svetsko prvenstvo.

Američka fudbalerka Aleks Morgan i Tajlanđanka Varuni Phetviset u utakmici 11. juna 2019.
Američka fudbalerka Aleks Morgan i Tajlanđanka Varuni Phetviset u utakmici 11. juna 2019.

Navijači američke reprezentacije su uživali u svakom golu, ali su neki kritikovali američke fudbalerke što su nastavile da slave, što im je delovalo nekorektno, budući da je američki tim favorit da osvoji Svetski kup dok je reprezentacija Tajlanda 34. na svetu. Neki kritičari smatraju da je, posle rezultata 6:0 sportski da se prestane sa velikim i koreografisanim proslavama golova.

Samanta Mjuis i Megan Rapino slave četvrti postignuti gol.
Samanta Mjuis i Megan Rapino slave četvrti postignuti gol.

Kanadska analitičarka Kler Rasted, koja je ranije igrala za reprezentaciju svoje zemlje, poručila je Amerikankama: “Američka reprezentacija je ispoljila slabo sportsko ponašanje pošto je preuveličano slavila mnoge od 13 golova protiv 34. tima na svetu. To nema veze sa krajnjim rezultatom. Vi ste jedan od najboljih timova na svetu. Ponašajte se tako. I da, definitivno bih rekla isto za muški tim.”

Fudbalerka Ebi Vombah, koja je sa američkom reprezentacijom dva puta osvojila olimpijsko zlato i pobedila na FIFA svetskom kupu u ženskom fudbalu, branila ih je na Tviteru. “Za neke od tih igračica ovo je prvo Svetsko prvenstvo i treba da budu uzbuđene. Zamislite sebe na njihovom mestu. Ovo je vaš san da igrate i postižete golove na Svetskom prvenstvu. Slavite. Da li biste rekli muškom timu da ne postiže golove i ne slavi?”

Vombah je takođe pozvala FIFA-u da pruži više resursa zemljama kojima su potrebni.

Na društvenim medijama, fanovi koji su brane ponašanje američkih sportistkinja ocenili su da su svojim slavljem zapravo ukazale poštovanje prema timu Tajlanda. Oni takođe podsećaju da je posle utakmice, američka kapitenka Karli Lojd tešila je golmanku tajlandskog tima.

Inače, ranije ove godine, ženska fudbalska reprezentacija podnela je tužbu protiv Američke fudbalske federacije tražeći istu zaradu kao i muška reprezentacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG