Linkovi

Američka vlada traži od suda još vremena da spoji porodice


Protestni marš "Porodice pripadaju zajedno - sloboda za imigrante."

Američka vlada je zatražila od suda još vremena da spoji decu imigranata sa roditeljima. Porodice su razdvojene prilikom ilegalnog prelaska američko-meksičke granice u skladu sa politikom "nulte tolerancije" Trampove administracije.

Američki saveznici, grupe za zaštitu ljudskih prava i papa Franja su kritikovali tu praksu. Federalni sudija je naredio da se deca mlađa od pet godina spoje sa roditeljima do 10. jula a sve porodice spoje do 26. jula.

Neki roditelji su deportovani

Na sudskom pretresu u petak, vlada je navela da je 19 roditelja deportovano bez dece.

Na pretresu u petak, advokat Sekretarijata za pravosuđe je ustvrdio da se sudski rok za spajanje porodica ne odnosi na roditelje koji su deportovani. Sudija je zaključio da su deportovani roditelji obuhvaćeni sudskom naredbom.

Sudija nije odborio vladi nikakvo produženje roka ali je zatražio da u subotu dobije spisak dece za koje vlada smatra da ne mogu da se ponovo spoje sa porodicama u zadatom roku i navedu razlozi za to. Sud ponovo zaseda u ponedeljak.

Li Gelerent, advokat Američke unije za građanske slobode, posle pretresa 6. jula 2018, u San Dijegu.
Li Gelerent, advokat Američke unije za građanske slobode, posle pretresa 6. jula 2018, u San Dijegu.

Pretres je deo tužbe koju je protiv vlade podigla Američka unija za građanske slobode.

11.800 dece u pritvoru

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je da je od 11.800 dece koja se drže u prihvatnim centrima Sekretarijata, manje od 3.000 razdvojeno od roditelja. Ostali su maloletnici koji su u zemlju ušli bez pratnje roditelja. Među decom razdvojenom od roditelja, oko stotinu je mlađe od pet godina.

Azar je rekao da Sekretarijat za zdravstvo (HHS) ne gubi ni sekund da utvrdi da su ljudi koji tvrde da su roditelji razdvojene dece - zaista njihovi roditelji. Taj zadatak zahteva prikupljanje podataka od Carinske službe i Agencije za imigraciju a u slučajevima gde postoje neke nejasnoće, obavlja se dodatna provera. Tamo gde ne postoji dokumentacija, koriste se DNK uzorci dece i roditelja.

Sekretar za zdravstvo ističe da je potrebno sve to obaviti da bi se dete spojilo sa roditeljima. Agencija za imigraciju i carine ICE trenutno premešta osobe koje su identifikovane kao roditelji bliže centrima gde se nalaze deca. Kada se porodice spoje, biće predate agenciji da zajedno borave u pritvoru.

Možda zbog politike razdvajanja porodica, broj uhapšenih na jugozapadnoj granici je opao tokom juna. Prema podacima Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, smanjen je sa 51.905 u maju na 42.565 u junu - što je pad od oko 18 procenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG