Linkovi

Američka obala Meksičkog zaliva priprema se za oluju Alberto


Natpisi upozoravaju vozače da upale svoja svetla dok voze kroz kišu i oluju, 25. maja 2018, duž međudržavnog puta 95, u blizini Fort Lauderejla, Florida.

Florida, Alamaba i Misisipi započeli su hitne pripreme pred dolazak tropske oluje Alberto,za koju se očekuje da će izazvati nevolje zbog kiše širom istočne američke obale Meksičkog zaliva, tokom prazničnog vikenda.

Obilne padavine očekuju se da će zahvatiti delove Floride, Luizijane, Misisipija i Alabame u nedelju. Nacionalni centar za uragane u Majamiju izdao je upozorenje zbog tropske oluje za delove Floride i Alabame, saopštavajući da će uslovi tropske oluje moguće biti tamo od nedelje uveče. Governeri Floride, Alabame i Misisipija, proglasili su vanredno stanje u susret oluji.

Prema očekivanjima, moglo bi da padne od 13 do 25 centimetara kiše duž pogođenih oblasti u istočnoj Luizijani, Misisipiju, Alabami, zapadnom Tenesiju i zapadnoj floridskoj prevlaci. Izolovane oblasti mogle bi da se suoče i sa 38 centimetara padavina.

Stanovnici Galfporta, Misisipi, ubacuju pesak lopatama u vreće na lokaciji na putu u Harison okrugu, pripremajući se za nadolazeću subtropsku oluju Alberto koja napreduje preko Meksičkog zaliva, 26. maja 2018.
Stanovnici Galfporta, Misisipi, ubacuju pesak lopatama u vreće na lokaciji na putu u Harison okrugu, pripremajući se za nadolazeću subtropsku oluju Alberto koja napreduje preko Meksičkog zaliva, 26. maja 2018.

Punjenje vreća sa peskom

Pod oblačnim nebom i povremenom slabom kišom, nekoliko stanovnika grada Galfport, u Misisipiju, poređalo je džakove težine od 5 do 10 kilograma napunjene peskom kao blokadu za poplavne talase koji se očekuju kao rezultat dolaska Alberta.

Tomi Vajtlok kaže da je punjenje džakova peskom postao uobičajeni događaj u njegovom životu, pošto živi u blizini zaliva.

"Radim ovo jer svaki put kad imamo obilnu kišu, ona potopi moju kuću", kaže Vajtlok. "Dolazi nam voda iz okruženja i ume da bude i stopu duboka na nekim mestima".

Edi Vorner, penzionisani konsultat u inženjerskoj kompaniji, puni vreće sa peskom dok čeka da njegov nećak dođe u pomoć, kako bi se vreće prevezle i kako bi se uptorebile za zaštitu njegove garaže.

"Ja sam star 65 godina i previše star da bih ovo radio", kaže on, smejući se.

Prva oluja sa imenom u sezoni

Očekuje se da će Alberto, prva oluja sa imenom u sezoni uragana 2018. koja zvanično počinje 1. juna, da jača pre nego što stigne do severne obale Zaliva, verovatno u ponedeljak uveče.

Nacionalna služba za vreme (NWS) saopštava da se mogu pojaviti talasi visoki 5,5 metara duž naseljenih plaža u Zalivu u okrugu Boldvin, Alabama, i u severoistočnoj Floridi u ponedeljak. Izdato je snažno upozorenje za surfere od 7 sati naveče, od utorka, po lokalnom vremenu.

Subtropske oluje poput Alberta imaju manje definisan i hladniji centar od tropskih oluja, ali njihovi snažni vetrovi dosežu dalje od centra oluje. Subtropske oluje takođe mogu da se razviju u tropsku oluju, koja onda može ojačati do stepena uragana.

Upozorenje zbog tropske oluje izdato je u kubanskoj zapadnoj provinciji Pinar de Rio, gde bi obilne padavine mogle da izazovu poplave i bujice blata, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Trejsi Gasper, levo, i njen sin, Čejs (6) iz Donaldsonvila,sede na pesku na Biloksi plaži 26. maja 2018, dok se subtropska oluja približava Meksičkom zalivu.
Trejsi Gasper, levo, i njen sin, Čejs (6) iz Donaldsonvila,sede na pesku na Biloksi plaži 26. maja 2018, dok se subtropska oluja približava Meksičkom zalivu.

Pljuskovi bi mogli da poremete i Dan sećanja, nezvanični početak letnje turističke sezone na plažama duž Zaliva. Uz obilne padavine i jake vetrove, dolaze i veliki talasi i opasnost od morskih struja koje bi mogle da povuku plivače u more, na Floridi i u Luiziani.

Trejs Gasper i njen šestogodišnji sin, Čejs, putovali su do Biloksi plaže iz Donaldsnovila, Luiziana, na dan zabave na suncu sa grupom prijatelja iz Baton Rouga, Luiziana. Vetar je prestrašio ljude koji bi inače napravili uobičajenu gužvu narednog prazničnog vikenda.

"Postojale su šanse 50-50 da će se vreme smiriti i odlučili smo da okušamo sreću", rekla je Gasper.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG