Linkovi

AmCham: Srpska klima povoljnija za investitore, potrebne dalje reforme


AmCham Serbia

Srbiju očekuje otvaranje dva nova poglavlja u ponedeljak, raspravlja se o budžetu za sledeću godinu, a invesitori ocenjuju sve ove pomake kao pozitivne i kažu, prema istraživanju Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), da je Srbija bolja za investitore od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošija u odnosu na susedne države koje su članice EU.

Najbolje su, kao i prošle godine, ocenjeni smanjenje deficita budžeta, manje administracije za pribavljanje građevinskih dozvola i reforma radnog zakonodavstva, ali im je ove godine dodat i početak reforme e-Uprave.

Predsednik Upravnog odbora AmCham Srbija Zoran Petrović je izjavio da je, prema ocenama investitora, ostvaren veliki uspeh u Zakonu o inspekcijskom nadzoru, izdavanju građevinskih dozvola i sistemu izvršenja, dok je sa druge strane, još mnogo posla preostalo u oblastima reformi javnih preduzeća, reformi javnih nabavki, efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, i sive ekonomije.

Petrović kaže da je ove godine nešto bolja situacija i na planu predvidivosti poreskog tretmana, jer je pet poreskih zakona došlo pred parlament.

"Očekujem da vidim više investitora iz IT sektora u sledećoj godini kada pričamo o investicijama američkih kompanija u Srbiji," rekao je Petrović, ali nije precizirao na koje kompanije iz Silikonske doline tačno misli.

On je to rekao na tradicionalnoj AmCham konferenciji "Peto prolazno vreme - reforme u petoj brzini", na kojoj su predstavljeni rezultati AmCham godišnjeg istraživanja o zadovoljstvu i poverenju investitora i reformski prioriteti koje su AmCham kompanije članice i drugi predstavnici poslovne zajednice identifikovali kao ključne za ubrzanje reformskog procesa.

Prema rezultatima istraživanja, zadovoljstvo članica AmCham-a poslovnom klimom značajno je bolje od prošlogodišnjeg i trend poboljšanja poslovne klime je stabilan, iako postoji dosta prostora za unapređenje.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović očekuje da će novi zakon o upisima u katastar biti usvojen do kraja prvog tromesečja naredne godine.

Ona je ocenila da će taj zakon omogućiti da se, umesto na šest različitih mesta na kojima se do sada upisivala imovina u zemljišne knjige, čitav posao moći da se obavi na jednom mestu - kod javnog beležnika.

AmCham-ovo istraživanje daje prikaz percepcije članstva AmCham-a o poslovnom okruženju u Srbiji, a sprovedeno jeu periodu od jula do novembra 2017.

Američki investitori poručuju da su glavne reforme koje bi doprinele novim investicijama smanjenje sive ekonomije, unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG