Linkovi

AmCham pozdravila novi model zakona o zaštiti podataka o ličnosti


Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) pozdravila je inicijativu Poverenika za donošenje modernog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, usklađenog sa evropskim standardima ocenjujući da je model zakona korak u dobrom pravcu.

'"AmCham kompanije pozdravljaju Model zakona Poverenika i smatraju da se radi o koraku u dobrom pravcu ,"rekao je Miloš Stojković, predsedavajući regulatorne grupe za digitalnu ekonomiju u američkoj komori.

AmCham i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održali su skup posvećen novom Modelu zakona o zaštiti podataka o ličnosti i izazovima u primeni postojećeg Zakona, čiji je cilj bio razjašnjenje nedoumica koje su nastajale u praksi, ali i davanje sugestija za unapređenje Modela zakona koji će Poverenik uputiti Ministarstvu pravde i Vladi Srbije.

Stojković je naveo da postoji i prostor za dodatna poboljšanja i fleksibilizaciju, odnosno za nalaženje balansa između nesmetanog odvijanja poslovne aktivnosti i najveće moguće zaštite ličnih podataka.

U saopštenju je ocenjeno da aktuelni zakon iz 2008. godine nije prilagođen savremenim tehnologijama i uslovima poslovanja, a pritom sadrži i niz nejasnih odredbi koje izazivaju probleme u praksi.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da današnji razgovor ukazuje na apsolutnu neophodnost izmene postojećeg zakona što pre, kako bi se adresirali problemi koji su se javili u skoro desetogodišnjoj primeni zakona, a Model koji je maksimalno usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU, uz uvažavanje činjenice da Srbija nije članica EU, predstavlja dobar osnov za donošenje novog zakona.

U saopštenju je navedeno i da AmCham više od dve godine ukazuje na anahronost postojećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i potrebi da se isti izmeni u skladu sa relevantnom EU regulativom i naglašava veliki značaj usvajanja novog Zakona prema planu, do kraja godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG